Gradi li se na Čretu bez dozvole? – župan izrazio zabrinutost

U današnjoj emisiji ” Županijske minute” župan Darko Koren osvrnuo se na službeno očitovanje županijskog ureda za gradnju povodom upita – Gradi li turski konzorcij montažno stambeno naselje bez građevinske dozvole?

Županija je dobila upit jednog gradskog vijećnika Grada Križevaca o tome da se na Čretu gradi montažno stambeno naselje bez građevinske dozvole, samim time nisu plaćene ni vodne, a ni komunalne naknade itd.

Iz županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode odgovorili su da s 1. prosincom nisu zaprimili nikakav zahtjev za izdavanje građevinske dozvole u poslovnoj zoni Čret za gradnju stambenog naselja za smještaj radnika.

Župan Koren vidno zabrinut izjavio je danas u našoj emisiji da su imali prije dva mjeseca sastanak, gdje su došli predstavnici investitora Hrvatskih željeznica, izvođač predstavnik turskog konzorcija, projektanti, gradonačelnik grada Križevaca gospodin Rajn.

– Mi smo tražili rješenja kako da se taj kamp za radnike napravi i da se omogući da tamo budu i smještajni kapaciteti za oko 400 ljudi, dakle grad Križevci je u obavezi prostornim planom to definirati. Bilo je tamo spora dali se je u tom momentu kroz prostorni plan, baš detaljno to tako i definiralo, pa je zaključeno da gradsko vijeće mora dati jednu dopunu tumačenja prostornog plana, što je i učinjeno i mi smo tu informaciju dobili, međutim od tada se ništa nije dogodilo. To me izvijestio, naš pročelnik prekjučer i nitko nije nikakav zahtjev za građevinsku dozvolu u tom smislu podnio.

– Ono što se sada tamo radi, ja ne bih htio komentirati u kojoj mjeri se smije ili ne smije, mi nemamo za to ovlasti. Za provjeru toga ovlasti ima građevinska inspekcija, koja je vrlo revna. Nama je svima u cilju da taj projekat krene, ali moram priznati da je puno vremena izgubljeno u tim pripremama i da se ušlo neorganizirano u to. Što se tiče grada vjerujem da je sve u redu, ali što se tiče investitora, njihovih projektanata i samog izvođača, to stavljam pod upitnik, i neka prosudi tko je mjerodavan za to, a to je građevinska inspekcija.

Bio je jasan župan Darko Koren u našoj današnjoj emisiji.

Ostaje za vidjeti gradili li se stvarno bez dozvola, te što će se dogoditi i koja je odgovornost grada u toj priči?

Pratite nas na društvenim mrežama!