Gradonačelnik Mario Rajn i predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović održali konferenciju za medije pred predstojeću sjednicu Gradskog vijeća – ova godina bila je izazovna, ali s nizom projekata

Gradonačelnik Mario Rajn i predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović održali su danas konferenciju za medije na kojoj su govorili o najvažnijim točkama dnevnog reda 31. sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u petak, 11. prosinca telekonferencijskim putem. 

“Ovo je posljednja sjednica Gradskog vijeća ove godine i trebala bi biti  u jednom drugačijem ozračju kao što smo to i do sada radili, međutim zbog situacije s pandemijom ove godine to će izostati” – uvodno je rekao predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović.

Pred vijećnicima će se naći 17 točaka dnevnog reda, a predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović izdvojio je donošenje IV. Izmjena i dopuna Proračuna Grada Križevaca za 2020. godinu zajedno s projekcijama za 2021. i 2022. godinu. Radi se o tehničkom rebalansu Proračuna, odnosno usklađenju prihoda i rashoda s onim što je planirano krajem prošle godine. 

“Ukupni Proračun iznosi 132 milijuna kuna. Ova godina bila je puna izazova zbog pandemije i malo je poremetila planove, ne toliko su smislu izvođenja nekih projekata i aktivnost koje smo si zacrtali, nego  više u izvedbi naših tradicionalnih manifestacija kao što je Križevačko veliko spravišče, Dan Grada. Advent realiziramo na jedan skromniji način, ali drago nam je da barem naše najmlađe uspijemo oraspoložiti sa predblagdanskim ozračjem” – napomenuo je Marko Katanović.

Kao važnu točku istakao je Odluku o kreditnom zaduženju Grada Križevaca. 

” Planiramo 5,5 milijuna kuna ulaganja u gradski stadion. Intencija nam je ulaganje u sportsku infrastrukturu na području grada. Radovi na sportskoj dvorani uz Osnovnu školu “Ljudevita Modeca”  su u svom zadanom tijeku i krenulo je postavljanje krovne konstrukcije.  Cjelokupni projekt trebao bi završiti do svibnja iduće godine. Naša ideja je da zaokružimo početna ulaganja  koja smo imali i u sklopu atletske staze u prvoj fazi, sada nastavno u drugoj koja bi trebala rezultirati navlačenjem tartana na atletsku stazu tako da naši atletičari imaju uvjete na nivou  sukladno rezultatima koje ostvaruju. 

40 godina nije se ulagalo u gradski stadion i došlo je vrijeme da tu nepravdu ispravimo. 5,5 milijuna Grad će se zadužiti i uložiti u projekt dogradnje društvenih prostorija za nogometni klub, rješavanje pitanja tribine, parkirališta ispred stadiona i postojećeg pomoćnog igrališta te izgradnju novog pomoćnog igrališta iza objekta gradskog stadiona koje bi trebalo rezultirati sa umjetnom travom.

Tu je i odluka o novom poduzetniku u Poslovnoj zoni Gornji Čret. Radi se o poduzetniku iz Križevaca čija se tvrtka u Njemačkoj bavi veleprodajom električnih pogona i daljinskih sistema za rolete, tende, garažna vrata. U planu je zapošljavanje 6-8 osoba. Ovo je treći takav veliki ugovor u ovoj godini, ostali su sa turskom tvrtkom i križevačkom tvrtkom Robin. Time se poslovna zona se puni” – kazao je Marko Katanović.

Napomenuo je da će se na sjednici Gradskog vijeća naći odluka o davanju koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti održavanja i naplate parkirnih mjesta za automobile te upravljanja sustavom javnih bicikala na području Grada Križevaca.

Pristigle su dvije ponude, a povoljnija je ponuda tvrtke iz Varaždina.  Novitet je da će Križevci u slijedećoj godini imati i sustav javnih bicikala.

Gradonačelnik Mario Rajn dao je presjek aktivnosti u ovoj godini. Kazao je da je ova godina bila izazovna zbog pojave pandemije, ali da je bila kontinuitet dobre suradnje i većine u Gradskom vijeću i aktualne gradske administracije. Na tome je zahvalio svim vijećnicima većine i onima oporbe koji su prepoznali važnost projekata i daljnjeg razvoja grada. Istakao je  da je ovo plodonosan mandat za koji se može nadati da će se suradnja nastaviti i u narednom. 

“Ova godina je bila prirodni nastavak projekata, odnosno projektne dokumentacije koju smo pripremali godinu ranije i dosta je obilježena infrastrukturnim radovima koji su vidljivi na području grada. Izazovna je u smislu poduzetnika koji su bili u prvom dijelu godine u tvrdom lockdownu gdje smo izašli u susret s mjerama pomoći i oslobođenja, sada, krajem godine su ugostitelji  i djelatnosti koje moraju u reduciranoj poslovnoj atmosferi raditi , i njima ćemo izaći u susret jednom posebnom odlukom oko komunalnih naknada”.

Gradonačelnik se osvrnuo na projekte: Dječji vrtić Križevci i najavio njegovo proširenje slijedeće godine te sportsku dvoranu  kod škole Ljudevita Modeca:

“Projekt je to koji se čeka više od dva desetljeća . Time bitno podižemo standard za učenike ove škole, sigurnost prije svega, ali i podizanje standarda  za naše sportske kolektive, a želja nam je i prelazak na rad u jednosmjensku nastavu. Nadvožnjak preko željezničke pruge je jasno vidljiv projekt, a Grad je uključen u treću fazu izgradnje koja je počela. Riječ je o pristupnim cestama, investicija veća od 3 milijuna kuna i radovi teku po planu. Uređen je park u Ulici Franje Tuđmana, rekonstrukcije domova u Carevdaru i Kloštru Vojakovačkom. Rekonsturirane su Zvonimirova, Sermagijeva, Šenoina, Renarićeva ulica, semaforizirano je raskrižje Supilove ulice i Ulice branitelja Hrvatske, oborinske odvodnje na Posrednjem putu . To je nova građevinska zona za mlade obitelji. Došli smo u mandat gdje smo zatekli golu livadu, riješili smo komunalnu infrastrukturu i ono što nas čeka u slijedećem mandatu je rješavanje te cijele prometnice. Imamo tamo puno zainteresiranih građana, a to je ulica od hotela do Ulice Marcela Kiepacha. To uključuje i Ulicu Stjepana Radića. U suradnji sa ŽUC-om modernizirane su dionice  Ruševac-Sveti Petar Čvrstec i završni sloj asfalta Ludbreg-Apatovec-Križevci , odnosno dionica Kloštar Vojakovački – Velike Sesvete, naravno uz dionicu pored Križevačkog Ivanca. –  nabrojio je gradonačelnik Rajn.

Izrazio je zadovoljstvo što se usprkos svim izazovima uspjelo aplicirati   na niz projekata i značajn broj ih dobiti. Najveći je u ovoj godini nastavak prekogranične suradnje “Cross border wine routes 2” , značajna sredstva za dodatnu promociju i afirmaciju  turističke djelatnosti i infrastrukturne objekte. 

– “Prvenstveno mislim na ljetnu pozornicu i parkiralište iza Gradske knjižnice .

Moram istaknuti i zadovoljstvo sa partnerskom suradnjom gdje je nositelj udruga P.O.I.N.T.u projektu Future Hub koji se na istom području odvija.

Istraživanja i analitike su nas ove godine svrstala u top 5 gradova po izdvajanjima za obrazovanje, među gradove s najvećim porastom stope prikupljenog razvrstanog otpada, a jučer nam je uručena nagrada za  najbolji eko-grad u državi. I stručni žiri je potvrdio jednoglasno da su Križevci u jednoj vrlo zahtjevnoj konkurenciji. Naravno da je daleko ugodnije završiti mandat kad se Križevci stalno spominju u pozitivnom tonu, da su grad primjer, a ne kao što smo zatekli 2017. kad smo bili grad s najviše blokiranih građana i nizom negativnih konotacija. Vjerujem da će 2021. biti puno uspješnija i puno zdravija” – kazao je gradonačelnik te zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća zahvalio medijima na suradnji i korektnom izvještavanju. 

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!