Hrvatska potpisala Berlinsku deklaraciju o digitalnom društvu

Državni tajnik Bernard Gršić potpisao je 8. prosinca Berlinsku deklaraciju o digitalnom društvu i vrijednosno utemeljenoj digitalnoj upravi.

Riječ je o deklaraciji koja se nadovezuje na Talinsku deklaraciju o eVladi, koja je podržala ključne principe vezane uz digitalne javne usluge. Berlinska deklaracija ide korak dalje jačajući pionirsku ulogu javnih uprava u pokretanju digitalne transformacije europskih društava

Deklaracija utvrđuje sedam principa uz povezane linije djelovanja na nacionalnoj i EU razini. To su:

Valjanost i poštivanje temeljnih prava i digitalnih vrijednosti u digitalnoj sferi. Između ostalog, to znači da europska demokracija mora biti zaštićena od dezinformacija i napada na izbore uz dužno poštivanje slobode izražavanja. Svi građani moraju moći provjeriti autentičnost online informacija, web stranica i aplikacija te biti zaštićeni od cyber bullyinga ili mobbinga.

Društveno sudjelovanje i digitalna inkluzija za oblikovanje digitalnog svijeta. To znači da svi dijelovi društva, uključujući primjerice građane s invaliditetom, moraju imati jednaka prava kad je u pitanju pristup internetu. S obzirom da većina građana internetu pristupa s mobitela, državne usluge trebale bi ići u smjeru mUsluga.

Jačanje i digitalna pismenost. Između ostalog to podrazumijeva da korisnike treba dodatno osposobiti za upravljanje svojim digitalnim identitetom i zaštitu svojih osobnih podataka i privatnosti na mreži.

Povjerenje i sigurnost u državne digitalne interakcije. Ono polazi od pretpostavke kako bi svi ljudi u Europi trebali koristiti jednostavnu, široko prihvaćenu i sigurnu elektroničku identifikaciju u skladu s europskim standardima (e-ID), koja im omogućuje siguran pristup javnosti, privatne i prekogranične digitalne usluge.

Digitalna suverenost i interoperabilnost. Ona podrazumijeva da hardver, softver i usluge odgovaraju europskim zahtjevima.

Sustavi usmjereni na čovjeka i inovativne tehnologije u javnom sektoru. Od Europske unije očekuje se jačanje istraživanja i stavljanja tehologija kao što su IoT, AI, kvantno računarstvo i distributed ledger na raspolaganje državama, građanima i tvrtkama.

Cjelokupna deklaracija može se pronaći ovdje (PDF).

Foto i izvor: rep.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!