Imendan slave Julija i Judita!

Sretan imendan svima koji slave!

Ime Julija je jedno od najpopularnijih i najtraženijih ženskih imena u današnje vrijeme, a u prilog tome „govori“ i činjenica da je ovo lično ime rasprostranjeno u velikom broju zemalja širom sveta (naravno u odgovarajućim jezičkim varijantama).
Jedna od najpoznatijih Julija na svetu, jeste lik iz tragedije Vilijama Šekspira „Romeo i Julija“, Julija Kapuleti.


Prema navedenim teorijama o porijeklu imena Julija, jasno je da je značenje imena veoma lijepo, bez obzira na neslaganja o tome koja je hipoteza najtočnija i koje je poreklo najpravilnije, te se ime prevodi kao – „ona koja je mila“; „ona koja je ljupka“; „žena koja je poletna; puna života i elana“; „ona koja donosi radost i sreću“; „žena koja je poštena; pravdoljubiva i iskrena“; „ona i koja je svijetlost i koja je sjajna“.


Nekada se ime Julija, posebno u našoj zemlji, davalo i djevojčicama koje su rođene u mjesecu srpnju a kada roditelji nisu imali dostupne informacije o točnom značenju imena, koje imaju u današnje vrijeme moderne tehnologije ili starih „knjiga imena“.


Judita je starozavjetna junakinja istoimene knjige, udovica koja je od asirske opsade spasila svoj grad koji se odupirao Nabukodonosorovu vojskovođi Holofernu. Nakon pokorničke molitve, polazi osloboditi židovski grad Betuliju od opsade i svoje sugrađane od sigurne smrti. Odijeva svoje najljepše haljine, stavlja na se birane ukrase te sa svojom sluškinjom, koja nosi jelo i piće, odlazi u Holofernov šator pod izlikom da će mu pokazati najlakši put osvajanja grada. Opivši Holoferna biranim jelom, svojom ljepotom i umnošću, odrubi mu glavu vlastitim mačem i donese ju kao trofej u Betuliju. U likovnoj umjetnosti Juditini su atributi: mač i odsječena Holofernova glava.

Pratite nas na društvenim mrežama!