Istraživanje pokazalo: Maske blokiraju 99,9 posto velikih kapljica

Znanstvenici su objavili rezultate istraživanja koji pokazuju da maske za lice smanjuju za 99,9 posto rizik širenja velikih kapljica povezanih s opasnošću širenja koronavirusa kada čovjek govori ili kašlje.

Recimo, žena u uspravnom položaju udaljena dva metra od muškarca koji kašlje bez maske izložena je 10.000 puta više širenju kapljica koje potencijalno nose virus, izvijestili su u časopisu Royal Society Open Science.

Važno je pravilno nositi masku

Glavni autor studije, Ignazio Maria Viola, stručnjak za dinamiku fluida na Sveučilištu u Edinburghu, za France Presse rekao je: “Nema nikakve sumnje da maske za lice mogu značajno smanjiti disperziju kapljica koje potencijalno nose virus”.

Autori studije kažu da su kapljice koje se poput projektila izbacuju kada se govori ili kašlje, te potom zbog gravitacije padaju na tlo, glavni pokretač transmisije virusa Sars-CoV-2.

Manje, finije kapljice, koje čine aerosol, mogu ostati u zraku dulje razdoblje i predstavljaju rizik, posebno u zatvorenim slabo prozračivanim prostorima, bez struje zraka i kada ljudi ne nose maske ili ih nose na pogrešan način, ispod nosa.

Koncentrirali su se na veće kapljice

Kapljice udišemo stalno: “Stalno izdišemo čitavu paletu kapljica, od mikro razine do one od milimetra a neke padaju na tlo brže od drugih, ovisno o temperaturi, vlažnosti a posebno struji zraka”, dodaje znanstvenik.

Izvor: telegram.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!