Kako odabrati savršen blagdanski poklon

Rezultati istraživanja pokazuju da postoji velika pogreška koju ljudi rade prilikom odabira darova. Ovaj nesporazum rezultira s najmanje šest neusklađenosti između onoga što darovatelj misli da primatelj želi i onog što primatelj doista želi. Te neusklađenosti se mogu ispraviti i primatelj se ne mora pretvarati da mu se dar sviđa.

Pogreška darovatelja je najčešće pretjerana usredotočenost na trenutak kada primatelj otvori dar. Želi iznenaditi i impresionirati primatelja i postići wow efekt. Problem je u tome što je primateljima poklona više stalo do samog poklona nego samog otvaranja jer primatelj gleda vrijednost poklona u kojem će uživati kroz cijelo vrijeme posjedovanja (pri tome se ne misli na materijalnu vrijednost).

Donosimo šest primjera neusklađenosti između onoga što darovatelj misli da primatelj želi i primateljeve stvarne želje:

Često poklanjamo moderne naprave ili odjeću koja se nama sviđa, a ne razmišljamo o tome da primatelj više voli poklone s kojima može doživjeti novo iskustvo poput karte za neku utakmicu.

Prijatelju poklonimo buket cvijeća, a on više voli gledati pupoljke koji s vremenom procvatu i na taj način može uživati duže u poklonu.

Poklanjamo preskupe poklone i ne dobivamo reakciju koju smo očekivali. Moramo uzeti u obzir da primatelj ne zna kolika je točna materijalna vrijednost poklona.

Poklonimo primatelju nešto što nije na njegovom popisu želja ili je već dobio sličan poklon.
Dobro poznajemo primatelja i poklanjamo mu dar u njegovom stilu, a primatelj više voli svestrani dar, kao što je poklon bon koji može iskoristiti u bilo kojoj trgovini.

Darovatelj pokloni dar koji je impresivan i nije jednostavan za korištenje, a primatelj više voli jednostavne poklone manje kvalitete. (Centar zdravlja)

Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!