Kreativka Jadranka Šogorić starim predmetima udahnjuje dušu

Prije 15-tak godina Jadranka Šogorić počela se baviti kreativnošću, kako kaže »sam svoj majstor« sa željom da nešto napravi. Krenula je sa izradom čestitaka i iz godine u godinu

širila svoje spoznaje, tražila nešto novo u čemu bi se okušala. Članica je Križevačkog likovnog kruga.

– »Čak sam i ranije izrađivala čestitke za Božić jer sam htjela

dragim osobama poslati nešto posebno, a ne samo kupiti čestitku jer to svi možemo.  Nastavilo se to s izradom nakita, broševa od perlica. Pa onda se toga zasitite i krenete dalje istraživati. Zapravo, to je kreativnost. »

Jadranka najviše voli uređivati stari namještaj.  Preuređuje ga u shabby chic stilu.

– « To mi baš ispunjava dušu. To mi je strast i volim to staviti u svoj klijet ili pokloniti nekom dragom prijatelju. Najljepše je uzeti staru stolicu ili stari ormar, policu i preurediti u nešto novo, dati mu novu dušu. Osim toga ima i kreativnog stvaralaštva u sitnom. Ako želite nekome nešto pokloniti, najlakše je otići u dućan i nešto kupiti. Ali, kada dajete svoju dušu i sebe u taj poklon, onda to ima veću vrijednost. To su ukrasne kutijice, kućne potrepštine, pa sada i kuglice za bor u ovo predbožićno vrijeme, pisanice za Uskrs ili nakit.« – rekla nam je Jadranka o svom stvaralaštvu.

Koristi boje, lakove, tkanine, vunu, prirodne materijale, drvo…

– »Najljepše je otići na godišnji odmor na more, skupljati naplavine, kamenčiće i od toga opet možete nešto stvoriti.

Inspiraciju nalazi u svemu, kaže Jadranka:

-»Ovisi kakav vam je dan. U taj proizvod dajete sebe.«

Bavi se i decoupageom i u želji da svoje znanje prenese na druge, već desetak godina drži radionice:

-»Posljednjih šest godina radionice su Klubu kulture. Znam kako je to kad sam učiš.  To je najteži put, ali se zapravo tako i brusiš.  Ali, kad ti netko s iskustvom pokaže, prenese znanje i kaže gdje si pogriješio, uštediš i materijal i vrijeme.

Radionice su krenule s decoupageom, to je salvetna tehnika,

lijepi se za predmet, polakira, dodaju se još neki efekti da ljepše izgleda. Zatim odete korak dalje, radite shabby chic, pa se mogu raditi ornamenti, preslikavati fotografije na neki predmet. Ima mnoštvo materijala i ideja. Kreativnost nema granice. Neobično je kada iz nekih naplavina možete napraviti i anđele i brodiće i kućice, od kamenčića iz mora, školjkica, papira napravite prekrasnu sliku koju možete staviti na zid. «- ističe Jadranka Šogorić.

Posjećuje sajmove kreativnosti u Puli i Italiji da vidi što rade drugi kreativci, dobiva nove ideje.

U planu su joj bili božićni sajmovi čemu se najviše veseli u prosincu, međutim ove godine to je moralo izostati. No, zato se njeni radovi mogu vidjeti u Gradskoj knjižnici »Franjo Marković« .

ji/radiokrizevci.hr

foto: facebook Jadranka Šogorić

Pratite nas na društvenim mrežama!