KUD »Prigorec« iz Svetog Petra Orehovca njeguje baštinu svog kraja – folklor ih povezuje

Na inicijativu nekoliko mještana općine Sveti Petar Orehovec osnovano je Kulturno-umjetničko društvo »Prigorec« koje djeluje već jedanaestu godinu i sve je prepoznatljivije u svom radu ne samo u ovom kraju, već i puno šire:
u županiji, ali i drugim krajevima Hrvatske. Njeguje baštinu orehovečkog kraja kako bi ostala sačuvana mlađim generacijama.
Predsjednik KUD-a »Prigorec« Antun Petric kaže da su neki od njih zavoljeli sviranje, običaje u KUD-u »Križevci« i to ih je potaklo da osnuju kulturno-umjetničko društvo u svom mjestu, da sačuvaju od zaborava običaje, pjesme, plesove, narodne nošnje…


-»Naš KUD osnovan je 2009. godine i prošle godine smo proslavili 10 godina rada. Skupili smo članove, vrijedne, mlade, sposobne ljude. Brojimo 40-tak članova u dvije sekcije: tamburaškoj i plesno-pjevačkoj. U tom razdoblju napravili smo velike uspjehe, gostovali smo na raznim manifestacijama diljem Hrvatske i u inozemstvu, sami ili u suradnji s drugim KUD-ovima: na Đakovačkim vezovima gdje smo predstavljali našu županiju, Valpovačkom ljetu, na Baranjskom bećarcu , prošle godine na Vinkovačkim jesenima gdje smo također prdstavljali našu županiju« kaže predsjednik Antun Petric.

Ana-Marija Petric Vlah u društvo se uključila na nagovor svog oca. No, i prije u školskim danima na Danima kruha i drugim manifestacijama, od malena je u folkloru.
-»U početku je vladalo mišljenje da je sramota biti u folkloru posebno za nas mlade. Svi su se smijali nošenju narodne nošnje, no kada sam krenula u folklor, zavoljela sam ga i krenula u vođenje folklora. Polazila sam i seminare, istraživala sam na terenu i postala voditeljica plesa i pjevanja. Naše bake i djedovi,roditelji, naši kazivači puno su nam pomogli u pjevanju i plesu, istrgnuli su taj dio baštine iz svojeg sjećanja da bi nama pomogli i zahvalni smo im na tome. Naši mladi zaista cijene folklor, imamo dosta mladih, no želimo još pa imamo u planu i u školi pokrenuti folklornu sekciju. Sad je to malo stalo zbog korone. Naši članovi daju puno sebe u to, svoje slobodno vrijeme i ono što je kod nas posebno je da smo svi jedna velika obitelj, zbližavamo se, sprijateljimo, folklor nas povezuje« – ističe Ana-Marija Petric Vlah

»Bila je izjava jednog etnologa da je Potkalničko prigorje crna rupa na etno-karti Hrvatske jer nitko nije ovom kraju posvetio svoje vrijeme i volju da ga istraži, pronađe neke nošnje. Zato smo mi krenuli u istraživanje i prikupljanje dijelova narodnih nošnji i tekstova pjesama, melodija. Tu je uloženo puno truda, rada i vremena i uspjeli smo pronaći dosta starih originalnih dijelova nošnji. Također su govorili da je kod nas u Prigorju bila samo bijela nošnja, ali mi smo pronašli jako lijepih suknji koje imaju navezene čipke u bojama, ženski »lajbec« koji ima više boja i sitne ukrasne trakice i gumbiće. Pronašli smo i originalne cipele iz 1900-te godine sa cvekovima i dali smo ih rekonstruirati. Crvenkaste su boje, dok neki drugi KUD-ovi imaju samo crne. Pronašli smo i zapise nekih pjesama iz sela Mikovca iz 1830. i 1860. godine«- kaže Antun Petric.

Ana-Marija poziva sve koji žele da se uključe u tamburašku sekciju, a posebno je za izdvojiti veliki uspjeh, da su dobili projekt u suradnji s općinom Sveti Petar Orehovec. Iz njega su uspjeli obnoviti dosta glazbala. Projekt nosi naziv »Kuća ideja – prostor zajedništva«, a taj naziv je zbog samog cilja projekta: adaptacije društvenog centra gdje će se u budućnosti odvijati razne aktivnosti koje će raditi udruge uključene u projektu i van projekta. »Potaknula nas je i sama Općina koja nas podržava u radu od samih početaka. Krenuli smo u projekt da približimo svoj rad publici u svom kraju jer mnogi još ne znaju da postojimo iako smo glasni i na društvenim mrežama i svugdje gdje god možemo. Samim djelovanjem u projektu želim doći do te ciljanje skupine i mladih i starijih i ne samo mi, nego i ostale udruge ukljičene u projekt« – izjavila je Ana-Marija Petric Vlah.

Projekt su aplicirali preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a ciljevi su adaptacija društvenog centra u kojem će se osmišljavati razne kulturne i druge aktivnosti. Nakon završetka projekta održavat će se i dalje filmske predstave, nastupi, koncerti KUD-ova, da se društvo i mladi uključe u rad bez obzira da li su članovi udruga, da spaja stanovnike općine. »Mladi se razilaze, odlaze na fakultete u druge gradove, pa barem kad se vrate preko vikenda imaju društveni život. Još jedan cilj projekta je stvaranje modela sudioničkog upravljanja u Centru. Održali smo javnu tribinu gdje su bili predstavnici koji rade na području EU i približili su nam to participativno upravljanje« – napominje Ana-Marija.

U vrijeme korone djeluju malo smanjeno, kao i ostale udruge. Kako će dalje, vidjet će prema epidemiološkoj situaciji. Planiraju osnivanje dječje skupine, motiviranje djece po školama, održavanje plesnih, tamburaških i pjevačkih proba i nastupe. Projekt traje dvije godine, do svibnja 2022. Svaka udruga koja je na projektu ima svojih deset radionica : Likovna udruga »Prigorje Art«, Udruga vinogradara i vinara »Sveti Vinko«, Konjogojska udruga hrvatskog toplokrvnjaka Sveti Petar Orehovec, Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec i Vatrogasna zajednica te općina Sveti Petar Orehovec.
Nakon istraživanja planira se obnavljanje povijesne postrojbe na tragu orehovačkog zapovjednika banske konjice. Jer, krajnji cilj projekta je da ostane nešto za budućnost, a ne samo za vrijeme njegovog dvogodišnjeg trajanja.

Članovi KUD-a »Prigorec« ponosni su što su sudjelovali na izložbi »Masku nosim time se ponosim« Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba gdje su osvojili prvo mjesto sa autohtonim vezom koji je bio našiven na masku. Udruga Drava dokumentacijski centar iz Koprivnice vrši projekt slikanja portreta u narodnim nošnjama na području cijele županije. Slikani su i članovi KUD-a »Prigorec« pa se fotografije mogu vidjeti na društvenim mrežama i na stranici KUD-a.

ji/radiokrizevci.hr
foto: KUD “Prigorec”, ji

Pratite nas na društvenim mrežama!