KUD "Prigorje" Križevci osvojilo treću nagradu u kategoriji rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske i narodnih nošnji ostalih naroda i država

Posudionica i radionica narodnih nošnji u suradnji s KUD-om „Lovor“ iz Trnjana organizirala je protekle subote manifestaciju „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji“.

Revija rekonstruiranih narodnih nošnji održava se od 2011. godine u Trnjanima pokraj Slavonskog broda. Ove godine se zbog epidemiološke situacije održala u virtualnom izdanju 19. prosinca 2020. godine u 19.00 sati na Facebook stranici Posudionice i radionice narodnih nošnji, Kulturnog centra Travno i KUD-a “Lovor” iz Trnjana.

Na reviji koja je natjecateljskog karaktera nagrađeni su pojedinci, obrti i udruge koje se bave izradom narodnih nošnji te se tako revitalizira i potiče tradicijsko tekstilno rukotvorstvo. Ova manifestacija inače se održava svake godine u listopadu, a uz Posudionicu u organizaciji sudjeluje KUD “Lovor” iz Trnjana. Ove godine ujedno je održana i jubilarna 10. revija “Obnavljamo baštinu”. Tijekom devet godina održavanja na reviji se predstavilo 225 novoizrađenih ženskih i muških narodnih nošnji (160 ženskih i 65 muških). U njihovoj izradi sudjelovalo je 457 pojedinaca i obrta koji se bave tradicijskim tekstilnim rukotvorstvom. 2016. godine revija je dobila međunarodnih karakter.
Na prvoj virtualnoj međunarodnoj reviji rekonstruiranih narodnih nošnji sudjelovali su mnogi KUD-ovi, a među njima i naš KUD “Prigorje” Križevci.

“Definitivno ćemo ovu 10. reviju posebno pamtiti.” – poručuju organizatori.

Rezultati:

Ogranak Seljačke Sloge Buševec i Saša Ivković osvojili su prvu nagradu

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i Eesti Rahva Muuseum / Estonian National Museum osvojio je drugu nagradu.

KUD “Prigorje” Križevci i Viktor Mučaj osvojili su treću nagradu u kategoriji rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske i rekonstruiranih narodnih nošnji ostalih naroda i država.

“Hvala našim prijateljima Kud Lovor Trnjani na podršci s distance. Nadamo se da smo dostojno prikazali naš zajednički program.
Hvala i Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Gradu Zagrebu i Općini Garčin koji podržavaju ovu manifestaciju.
Hvala ide i Gordanu Ćeliću koji je vodio program i naravno veliko, veliko hvala Bojan – Haron Photography i njegovoj ekipi na profesionalnoj suradnji, kao i uvijek.”- poruka je KUD-ova i organizatora na Facebook stranici Posudionica i radionica narodnih nošnji.

Spomenimo i kako je ovo još jedan veliki uspjeh Kulturno umjetničkog društva “Prigorje” Križevci. Uspjeli su se prilagoditi uvjetima i pronaći način kako uspješno odgovoriti na svaki ovakav zadatak. Puno sreće u daljnjem radu!

Foto: Facebook

šv/radiokrizevci.hr

kuctravno.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!