Mali Zagreb: Čarobni minijaturni grad pod vašim nogama

“Život je zaista jednostavan, samo treba pogledati ispod nogu i vidjeti ga”, kaže zagrebački filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz.

Uz pomoć foto-manipulacija, Filip pretvara rubnike oko grada Zagreba u prekrasan minijaturni svijet koji je nazvao “Mali Zagreb”.

Filip kaže da ga je kroz šetnju Zagrebom i promatranje gradskih građevina uvijek fascinirali temelji na kojima su izgrađeni.

„Radim ih fotografirajući i 3D skeniram lidar okoline – na ovaj način mogu dobiti kompoziciju u postprodukciji. Koristim sve što okružuje ta okruženja, poput prozora iz obližnje zgrade, vrata ili čak izloga, a zatim sve to sastavim za ovu mističnu i čarobnu završnu kompoziciju ”, kaže nam Filip.

“Pitao sam se što će se dogoditi ako te mikroarhitektonske prostore povežete sa stvarnim životnim prostorima i tako mi je pala na pamet ideja za minijaturno izdanje.”

Filip se nada da će jednog dana moći stvoriti pravi Mali Zagreb.

“Cilj mi je dogovoriti dogovor s Turističkom zajednicom grada Zagreba kako bih dobio odgovarajuće odobrenje i njihovo dopuštenje da zapravo radim ove minijature u gradu. Učinit ću ih ispravno sa stvarnim minijaturnim elementima poput okvira prozora i vrata, samo da to izgleda što realnije. Težak je posao ispraviti ga i stvarno želim da izgleda i nadahnjujuće i realno (u malim razmjerima) ”, objasnio je.

Filipove kreacije već su veliki hit na društvenim mrežama. 

„Ovi radovi nose toplu poruku za mene, a čini mi se i promatračima. Drago mi je da ljudi mogu malo izvući ovu tekuću tešku godinu i uključiti maštu dok gledaju ova djela – to je dobro “, zaključio je.

Izvor i foto: Croatiaweek.com

Pratite nas na društvenim mrežama!