Ministrica Brnjac primila prve hrvatske dobitnike #BeActive nagrade

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac primila je u utorak predstavnike Osnovne škole Petra Preradovića iz Zagreba, profesora Jurja Horžića i ravnatelja Denisa Žvorca, čija je škola prvi hrvatski dobitnik #BeActive nagrade koju dodjeljuje Europska komisija, priopćili su iz Ministarstva turizma i sporta.

Nagrađeni projekt u konkurenciji obrazovnih institucija, pod nazivom “Šetnja oko zemlje”, osmislio je profesor Juraj Horžić, a sastojao se od dva izazova: šetnje oko zemlje po meridijanu i paraleli. Time je profesor Horžić prošlo proljeće svoje učenike, ali i njihove roditelje, prijatelje, rodbinu i druge poznanike, u vrijeme ograničenih aktivnosti zbog pandemije koronavirusa potaknuo na kretanje.

Ukupno 1996 sudionika iz osam zagrebačkih osnovnih škola kroz 31 dan je prešlo više od 148.000 kilometara, napravilo više od 222 milijuna koraka te potrošilo više od 7,5 milijuna kalorija.

Osim fizičke aktivnosti, dodatna vrijednost ovog projekta je i obrazovna komponenta, jer su učenici kroz šetnju učili o svim državama, gradovima i ostalim područjima koje su prolazili na svom putu. Profesor Horžić skupljao je kilometre svih sudionika i pripremao zanimljivosti iz povijesti, geografiji, poznatim osobama, prirodi, sportu i kulturi različitih država na četiri kontinenta.

“U vrijeme kad se trebamo prilagoditi novim okolnostima profesor Horžić prihvatio je izazov i na jedinstven način potaknuo na tjelesnu aktivnost 2000 ljudi. Primjerom je pokazao kako je malo potrebno za motivaciju i kako se svatko na svoj način, u svom vremenu i prostoru, može baviti aktivnošću koju odabere i tako puno učiniti za svoje zdravlje. Čestitam profesoru Horžiću i školi na osvojenoj nagradi, veselim se vašim budućim projektima. Poticati djecu na tjelesnu aktivnost važna je zadaća, a projekt “Šetnja oko zemlje” pokazao je kako kreativnim pristupom spajamo ono najvažnije – usvajanje znanja i tjelesnu aktivnost”, rekla je ministrica Brnjac.

Europska komisija je Osnovnu školu Petra Preradovića nagradila sa 10.000 eura.

Izvor: Hina

Pratite nas na društvenim mrežama!