Na današnji dan u prošlosti – 12. prosinca

Sinatra je bio živuće utjelovljenje američkog “Showmana”, ali i prilično kontroverzna osoba izvan pozornice. Sin talijanskog emigranta, rođen je u radničkoj obitelji. Kao mladić počinje se baviti glazbom, prvo u maloj skupini, a zatim samostalno. Postepeno niže uspjehe i privlači milijune djevojaka. No, procvat rocka zadaje ozbiljan udarac njegovoj karijeri.
Sinatra tada kreće u filmske vode i dobiva ulogu u filmu Odavde do vječnosti, za koju osvaja Oscara za najbolju sporednu ulogu 1953. godine. Od tada se paralelno bavi glumačkim i pjevačkim poslom .Nastupio je u 58 filmova. Poput prave “zvijezde” čitavog je života punio stranice žutog tiska svojim brakovima, avanturama, navodnim vezama s mafijom i svojom sklonošću alkoholu. Autor je stotinjak albuma, a s više od 150 milijuna snimaka diljem svijeta svrstan je među najpopularnije te najbolje prodavane glazbenike u povijesti, a američki glazbeni kritičar Robert Christgau nazvao ga je “najvećim pjevačem 20. stoljeća.”

Kenija postala neovisna država.
Nakon niza neuspjelih pokreta s ciljem za neovisnošću, godine 1960. osnovan je Kenijski afrički nacionalni savez (KANU). Cilj je bio osamostaljenje te nakon pregovora sa Velikom Britanijom Kenija je proglasila svoju neovisnost 12. prosinca. Na isti dan godinu dana kasnije Kenija je proglašena republikom.

1977. rođena je Lea Dekleva. Rođena je u Zagrebu. Pohađala je osnovnu i srednju glazbenu školu. Svira klavir i obou. Nastupala je kao prateći vokal Parnog valjka te Davora Radolfija. Objavila je prvi samostalni album “emocija” 2005. godine. Album je postao prvi hrvatski album koji je uvršten u i-Tunes, najveći svjetski servis za preuzimanje glazbe. Autorica je većeg dijela pjesama s albuma Olivera Dragojevića “Vridilo je” 2005., pjesme “Volim te” s albuma Maje Vučić “Lice koje znaš” 2006. i dvije pjesme “Možda nam uspije” i “Preživjet ću” s albuma Marka Tolje “Stare dobre stvari” iz 2009. godine. Njena pjesma “Dogodila se ljubav” u izvedbi s T.B.F.-om osvojila je Porin u kategorijama za Vokalnu suradnju i Pjesmu godine, te nominaciju za Hit godine (izbor televotinga). Na Porinu 2006 u Osijeku imala je dvije nominacije, za Novi izvođač godine za album emocija, te Pjesma godine, Nevera u izvedbi Olivera Dragojevića s njegova albuma Vridilo je.

Foto: Arhiva RKŽ
Izvor: metro-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!