Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1304

U Temi Krugova slušamo trećih dvadesetak minuta predavanja koje je 6. studenoga održao geolog prof. dr. sc. Tihomir Marjanac na otvorenju izložbe Impaktori, impakti, impaktni krateri i njihove posljedice u dvorani zgrade Turističke zajednice grada Križevaca. U predavanju je riječ o dosadašnjim sudarima Zemlje sa svemirskim tijelima, o posljedicama tih sudara i o opasnostima od takvih sudara u budućnosti. 

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Dječak, krtica, lisica i konj Charlieja Mackesyja, knjiga za mlade je Predskazivač 2: (Prijatelj) Sonje Smolec, na odjelu beletristike Bezimena Elisabeth Herrmann a na stručno-znanstvenom odjelu Okruženi lošim šefovima: Zašto su dobri šefovi tako rijetki Thomasa Eriksona. 

U Vijestima Krugova saznajemo da izdavači oksfordskog rječnika ove godine nemaju riječ godine, da je otvorena izložba “Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880.-2020.”, te online izložba “Granice – između reda i kaosa”, da se priređuju besplatne projekcije najboljih hrvatskih filmova svih vremena, da je Banksyjevo djelo bilo na dražbi, da je ukradena skulptura Jeffa Koonsa.  

Na današnji datum rođeni su Nikolaj Lobačevski i Slavko Kolar, nastala je Povaljska listina, proglašena je Kraljevina SHS, stvara se Ilirski pokret, potvrđen je prvi slučaj koronavirusa u Wuhanu, Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a, umro je Andrija Medulić.  

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo što mediji oko nas pišu o novim aktivnostima pokrenutim u Križevcima u kojima je svemir jedno od središta pozornosti, što se događa s kineskom sondom za istraživanje Mjeseca, da je Zemlja sa Suncem bliže središtu Mliječnog puta nego što se do sada smatralo, govorimo o pomrčini Mjeseca i Sunca, te nalazimo još novosti iz astronomije i astronautike.   

U Zanimljivostima spominjemo još neke do sada zabilježene klimatske ekstreme, a emisija završava duhovitim doskočicama Woodyja Allena, rođenog na datum ove emisije.  

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu u izvedbama Zbora Joža Vlahović, Stéphanea Grappellija, Jaca Pastoriusa, Woodyja Allena, Johna Lennona i Yoko Ono, Ivice Šerfezija, grupa Queen i Blue Öyster Cult, te glazbu Stjepana Mihaljinca u izvedbi Vikija Glovackog.  

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1304 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 1. prosinca od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Pratite nas na društvenim mrežama!