Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1307

U Temi Krugova slušamo snimku druge polovice početne konferencije projekta Future Hub Križevci u kojem surađuju Udruga P.O.I.N.T., Grad Križevci, Pučko otvoreno učilište i Križevačka astronomska udruga Perzeidi. Konferencija je održana 10. prosinca.  

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Vozači Terryja Pratchetta, knjiga za mlade je Magritteova jabuka Klaasa Verplanckea, na odjelu beletristike Devet života gospođe Adele: Proljeće u Zagrebu 2020 Nade Gašić, a na stručno-znanstvenom odjelu Moje sjećanje na Vukovar 1991. godine Marije (Ivek) Terek. 

U Vijestima Krugova saznajemo koje su umjetnine postigle najviše cijene na aukcijama ove godine, koja je izložba otvorena prije nekoliko dana u Likovnoj galeriji u Križevcima, da je Split dobio koncertnu dvoranu, da je Rječnik hrvatskoga kajkavskoga književnoga jezika dostupan i online, te koliko su slabo ove godine posjećivani muzeji. Umrli su Dragutin Gorjanović-Kramberger i Samuel Beckett.

Na današnji datum rođeni su Dioklecijan, Herman Potočnik, Jean-Baptiste Racine, Billie Jean King i Colo, prva gorila rođena u zatočeništvu. U posljednji trenutak opozvano je smaknuće Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Mladen Delić je uzviknuo Ljudi, pa je li to moguće, donesen je Ustav Republike Hrvatske. 

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo novi kineski radio-teleskop, kineski povratak s Mjeseca s uzorcima Mjesečevog tla, te veliku konjunkciju Jupitera i Saturna 21. prosinca, koju nismo mogli vidjeti.   

U Zanimljivostima ćemo saznati kakvi su slonovi živjeli u Africi prije 500 godina, a emisija završava nekim izjavama Ludwiga van Beethovena čija je 250. obljetnica rođenja obilježena prije nekoliko dana. 

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Ludwiga van Beethovena, Giacoma Puccinija, Davida Gilmoura i Richarda Wrighta, Joea Cockera, Perryja Coma, te grupa Bee Gees i The Clash.     

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1307 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 22. prosinca od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Pratite nas na društvenim mrežama!