Naš najdraži blagdan! Evo nekoliko zanimljivosti o Božiću!

Božić je blagdan koji uzimamo prilično zdravo za gotovo – rodio se mali Isusek u štalici, došli neki pastiri, pa kraljevi, dali poklone i priča krenula… no je li to stvarno baš tako ili nam pune glavu bajkama?

Pa da vidimo što kažu činjenice – u Bibliji nigdje nećete pronaći točan datum rođenja Isusa, tako da se dobar dio povjesničara odlučio za varijantu po kojoj se to zapravo dogodilo u rano proljeće, zaključujući to na temelju šturog opisa vremenskih prilika u Bibliji. 

Naravno, našao se papa koji je odlučio da bi jedan takav blagdan sigurno privukao brdo novih vjernika, papa Julije I, i onda ga je i proglasio, na opće veselje sadašnjih ljubitelja teorija zavjere je taj dan – 25. prosinca, ujedno i dan paganskih Saturnalija, pa vi zaključite sami je li to samo slučajnost …

Prve jaslice napravio je daleke 1224. godin sv. Franjo Asiški kako bi priču o Isusovom rođenju približio sljedbenicima i objasnio im značenje blagdana u kućama se nalaze razni ukrasi koje povezujemo.

Nisu baš svi veselo prihvaćali novi blagan – vjerovali ili ne, od 1659. do 1681. godine u Bostonu je proslava Božića bila zabranjena, a prekršitelji su plaćali visoku kaznu od 5 šilinga. Božić u ta doba stvarno nije imao neko posebno značenje, pa je i prva sjednica Kongresa sazvana 1789. godine na Božić, bez ikakvog prazničnog raspoloženja. Naravno, sada je Božić u SAD vrijeme kad trgovci rade dobar dio godišnjeg prometa … 

Očekivano, većinu urbanih mitova oko Božića stvorili su (gle čuda) Amerikanci, pa je tako Djed Božićnjak koji leti na sanjkama prvi puta spomenut u seriji kratkih priča Washingtona Irvinga “The Sketch Book of Geoffrey Crayon”, gdje u snu glavnog junaka sv. Nikola leti nebom u kolima. Priča je postala jako popularna i poslužila Charlesu Dickensu kao inspiracija za Božićnu priču.

Vjerojatno već svi znaju da je Djed Božićnjak u crvenom odjelu smišljen u glavama marketinških stručnjaka, a potpuno ista je stvar i s jelenom crvenog nosa, Rudolfom kojeg je u reklamu stavio Robert L. Maya 1939. godine kako bi privukao kupce u jednu robnu kuću.

Izvor: metroportal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!