Nikola Novosel Miško – humanitarac i čuvar kajkavske riječi

Kao što smo već objavili, u 80.godini života jučer je u koprivničkoj bolnici preminuo naš sugrađanin Nikola Novosel Miško, magistar agronomije. U svom radnom vijeku radio je na Visokom gospodarskom učilištu. Bio je veliki čuvar autentične kajkavske riječi, običaja i kulture, suosnivač brojnih kulturnih manifestacija, dugogodišnji član Matice hrvatske, organizator brojnih humanitarnih akcija, sakupljač priča, legendi, uzrečica i izreka kajkavskog kraja, glumac-amater s profesionalnim stažom. Između ostalog glumio je u serijama: “Mejaši”, “Gruntovčani”, “Dirigenti i muzikaši” i drugima. Bio je dugogodišnji pjevač u muškom vokalnom ansamblu Ivan Goran Kovačić i organizator brojnih gostovanja u zemlji i inozemstvu. U našem kraju sjećamo ga se ponajviše kao dugogodišnjeg kalničkog kaštelana na Križevačkom velikom spravišču. Bio je sjajan organizator, odličan voditelj, vrhunski zabavljač, uvijek ležeran, duhovit i društven.

Bio je i jedan je od osnivača Kluba liječenih alkoholičara Križevci sa čijih je skupština i sastanaka uvijek upućivao riječi da nepijenje čuva obitelj.
Dobitnik je nagrada za životno djelo Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca, a predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 2012. godine. Bio je mali veliki čovjek, kako ga je nazvala prof. Ljiljana Nofta Grdić, koji je njegovao anegdotu, običaje i tradiciju.
Sa stručnim prilozima iz agronomije Nikola Novosel bio je godinama i suradnik Radija Križevci, a kasnije je gostovao u prilozima iz kulture.
Hvala na tome!

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!