Od sutra se svi stariji od 65 godina bez prihoda i mirovine mogu prijaviti za 800 kuna naknade

HRVATSKI zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) počet će od utorka, 15. prosinca, zaprimati zahtjeve za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe koja će iznositi 800 kuna mjesečno.

Zahtjevi će se moći predati osobno u područnoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, koji stupa na snagu 1. siječnja 2021., osiguravaju se novčana primanja za hrvatske državljane starije od 65 godina života koji nisu osigurali prihod za starost i ne ostvaruju pravo na mirovinu. Isplaćivat će je HZMO preko poslovnih banaka, a prve isplate predviđene su u veljači 2021. za siječanj 2021.

Tko ima pravo na naknadu?
Pravo na naknadu može ostvariti hrvatski državljanin s navršenih 65 godina života s neprekidnim prebivalištem u Hrvatskoj u trajanju od 20 godina.

Uvjeti su i da osoba nije korisnik mirovine ni osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju te da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvareni u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelaze 800 kuna.

Izvor: index.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!