Održano predavanje za stručne osobe koje se u svojem radu susreću sa žrtvama kaznenih djela

Udruga “HERA” Križevci organizirala je danas u suradnji s Udrugom socijalnih radnika Koprivničko-križevačke županije predavanje namijenjeno stručnim osobama koje se u svom radu susreću sa žrtvama kaznenih djela. O razvoju sustava podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj te drugim zemljama Europe govorio je Miren Špek iz udruge za podršku žrtvama i svjedocima. Kazao je kako žrtvama treba objasniti da imaju pravo na osobu od povjerenja i da je svrha smanjenje stigmatizacije žrtve te stvaranje povjerenja žrtve u sustav.

Na važnost instituta/prava osobe od povjerenja osvrnula se Krtistina Filipović iz Odjela maloljetničke delikvencije Ravnateljstva policije. Govorlla je o zakonskim okvirima i ulozi policije u sustavu zaštite žrtve

te općim pravima žrtava, dok je o važnosti podrške žrtvama obiteljskog nasilja kazala Iskrica Strčić, voditeljica Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja Udruge “Iris” Bjelovar  koja se osvrnula na postupak smještaja žrtava nasilja u okolnostima koronavirusa.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!