Oglašen je meteoalarm. U Gospiću najavljuju 25 cm snijega, moguć je i kod nas

Zima polako pokazuje svoje zube.

Kako meteorolozi danima najavljuju, sutra u Hrvatsku stižu zimski uvjeti u obliku snijega, susnježice, poledice i temperature ispod nule. Osim toga, bit će i olujne i orkanske bure.

Meteoalarm je na snazi za cijelu zemlju, a kreće se od žutog, preko narančastog do crvenog meteoalarma. Crveni meteoalarm je na snazi za gospićku regiju za koju je prognoziran obilniji snijeg, a u Lici se očekuje kiša koja se smrzava na tlu.

Stoga je i Civilna zaštita izdala priopćenje u kojemu govori o upozorenju meteoalarma za sutra. Meteoalarm je u međuvremenu ažuriran, a upozorenja su na snazi za cijelu zemlju.

Crveni meteoalarm na snazi je za gospićku regiju te za područje Velebitskog kanala. Za gospićku regiju prognozira se obilniji snijeg, a u Lici kiša koja se smrzava na tlu i predmetima. Snijega bi moglo biti od 10 do 25 centimetara, a temperatura će ići do -3°C.

“Poduzmite mjere samozaštite. Rasprostranjena pojava obilnog snijega i/ili značajnog prekrivanja ledom što za posljedicu ima prekid cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i prijenosa robe/transporta. Velik je rizik da vozači ostanu zameteni. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti”, javlja meteoalarm.

Na području Velebitskog kanala očekuje se vrlo jaka i olujna bura s najjačim udarima vjetra do 120 km/h.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih”, stoji u priopćenju.

Snijeg je sutra moguć i u Zagrebu, za koji je na snazi narančasti meteoalarm i to zbog snijega, a potom i kiše koja se smrzava na tlu. “Budite spremni na rasprostranjenu pojavu snijega i/ili leda koja će dovesti do prekida cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i transporta te prouzročiti poremećaj kod aktivnosti na otvorenom”, javlja meteoalarm.

Isto upozorenje je na snazi i za karlovačku regiju uz iznimku da se za tu regiju javlja do 10 centimetara snijega. Osječka regija je pak pod žutim upozorenjem, i to jer je moguća kiša koja se smrzava na tlu i predmetima, posebno na zapadu Slavonije.

“Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama”, stoji u priopćenju.

Na području riječke regija ponegdje su mogući orkanski udari bure, uglavnom podno Velebita s najjačim udarim vjetra do 110 km/h. “Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom”, javlja civilna zaštita. Na području zapadne obale Istre jaka, mjestimice vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra do 100 km/h.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, javljaju.

Na području Kvarnera i Kvarnerića očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra do 110 km/h. Na području sjeverne Dalmacije očekuje se jak, mjestimice vrlo jak istočni vjetar i jugo s najjačim udarima vjetra do 95 km/h, a na snazi su narančasta upozorenja.

Za Kninsku regiju, kao i za splitsku te dubrovačku na snazi su upozorenja zbog juga i obilne kiše. U te tri regije se očekuju udari vjetra do 65 km/h, a usto se očekuje i više od 25 mm kiše po metru četvornom.

“Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika”, javlja se za te regije.

DHMZ JUČER NAJAVIO PRVE ZIMSKE NEPRILIKE

DHMZ je jučer najavio prve zimske neprilike koje će u Hrvatsku donijeti ciklona iz Genovskog zaljeva. Javili su kako će prije srijede uglavnom će još biti suho, a u srijedu na Jadranu kiša, u zapadnim krajevima unutrašnjosti snijeg, najprije u gorju (u istočnim krajevima u srijedu većinom bez oborina, a zatim malo kiše). Dodali su kako će po visini ispred ciklone s juga postupno pritjecati topliji zrak zbog čega će snijeg postupno prijeći u zrnca, susnježicu i kišu, najprije u južnoj Lici i središnjim predjelima. Zbog hladnog tla i prizemnih slojeva zraka velika je vjerojatnost smrzavanja kiša na tlu, javili su i upozorili na veliku vjerojatnost nastanka poledice.

U isto vrijeme su dodali kako će snježni pokrivač osobito nastati u Gorskom kotaru i sjevernoj Lici gdje su najavili obilnije snježne oborine, a dodali su kako su susnježica i snijeg sutra mogući u unutrašnjosti Istre i podno Velebita nošene burom. Za Jadran su najavili obilnu kišu, u Dalmaciji i grmljavine, te obilne padaline tijekom dva dana očekuje, i više od 50 mm. Upozorili su da je u Dalmaciji lokalno moguće više i od 100 mm uz mogućnost bujičnih i urbanih poplava te plavljenja riva u kombinaciji s jugom.

“Zbog svega opisanog, zimske će uvjete u srijedu i četvrtak pratiti i opasne vremenske pojave za koje tek slijede upozorenja: obilna kiša i olujni vjetar na moru, obilniji snijeg u gorju, snježni pokrivač ponegdje i u nizinama na sjeverozapadu, te kiša koja se smrzava na tlu i stvara opasnu poledicu. Upozoravamo i na probleme u prometu. Savjetuje se redovito pratiti prognoze i upozorenja na našim stranicama, te u skladu s time prilagoditi aktivnosti, a osobito putovanja”, zaključuju meteorolozi DHMZ-a. /telegram.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!