Otvorena izložba "Od cehova do Čelika i nakon"

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena je danas izložba o nekadašnjoj križevačkoj tvornici Čelik naslovljena “Od cehova do Čelika i nakon”. O izložbi je uvodno govorila ravnateljica muzeja Tea Hatadi koja je istakla da je projekt nastao još prošle godine te zahvalila svima koji su se odazvali. Najavila je i održavanje predavanja u siječnju. 

Kustos Ozren Blagec  je govorio o cehovima i propadanju tvornica :

-“Pokušao sam prikazati prošlost tvrtke “Čelik” počevši od Križevačkog velikog ceha koji je bio prvi ceh izvan Zagreba i tek četvrti u Hrvatskoj što govori koliko je već u 16. st. tradicija obrade metala u našem gradu bila izražena. I zasigurno brojni križevački obrtnici koji su najprije djelovali u okviru velikog ceha, kasnije u okviru velike zadruge su bili temelj na kojem se mogao u 50-tim godinama pokrenuti Strojoremont, odnosno od 1960-te “Čelik”.” – rekao je Ozren Blagec. 

Jelka Vukobratović pripremila je dio o društvenom i kulturnom životu radnika, a Sandro Novosel je obradio socijalni kontekst povijesti tvornice.

Izložba će od sutra biti otvorena za javnost svaki dan od 10-13 sati, subotom od 10-12, a za razgled izložbe u poslijepodnevnim satima zainteresirani posjetitelji se trebaju najaviti u Gradski muzej. 

“Moći će se razgledati sve do kraja siječnja, a ukoliko situacija s koronom ne bude bolja, postoji mogućnost da se produži” – rekla je ravnateljica Tea Hatadi.

Izložba „Od cehova do Čelika i nakon“ obuhvaća povijest i povijesnu građu vezanu za obradu željeza u Križevcima od cehovskih udruženja sve do Strojoremonta i “uspona i pada” jednog od najmoćnijeg industrijskog diva svog vremena – Čelik Križevci. Ovom izložbom podsjeća se na šezdeset godina od osnutka Čelika i trideset godina od raspada, pa je ova godina na neki način dupla obljetnica vezana za Čelik. Zahvaljujući donacijama i posudbama sugrađana ova izložba obogaćena je mnogobrojnim predmetima i uspomenama koje opisuju ne tako daleku povijest. Pokretač izložbe je publikacija  „Kako se kalio Čelik“ objavljena povodom dvadesete obljetnice osnutka tvrtke,  koja je i dandanas najbolji svjedok nastanka i razvoja Čelika sve do početka kriznih 1980-ih. Tekstovima na izložbi  je predočena povijest tvrtke, ali što je još važnije i uloga Čelika u društvenom životu Križevaca i njegovih stanovnika. Od brojnih izloženih muzejskih eksponata  svakako vrijedi istaknuti cehovsku zastavu Velikog ceha iz 1859., nedavno restauriranu u Gradskom muzeju Varaždin. Kao dio izložbe predstavljena su djela suvremenih umjetnika koji su se bavili ili se bave temom industrije i radništva, te radovi križevačkih autora “Čelikovaca”

ji/radiokrizevci.hr

Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci

Pratite nas na društvenim mrežama!