Pojačani nadzor korištenja mjesta rezerviranih za parkiranje vozila s invaliditetom

U četvrtak, 3. prosinca 2020.g. obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tijekom proteklih godina policijski službenici ovaj dan obilježili su provođenjem preventivnih i represivnih aktivnosti.
 
Ove godine 3. prosinca, provesti će se pojačani nadzor korištenja mjesta rezerviranih za parkiranje vozila s invaliditetom i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti.
 
Podsjećamo vozače motornih vozila da mjesta namijenjena za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom često su parkirališna mjesta koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte, bolnice i drugo te ih vrlo često koriste i građani koji nemaju pravo parkirati svoja vozila na tim mjestima odnosno građani koji ne posjeduju znak pristupačnosti, ali i članovi obitelji osobe s invaliditetom kada ne prevoze istu.
 
Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost odnosno integraciju u društvo.
 
Ističemo da se znak pristupačnosti, na koji imaju pravo osobe s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto i vozila udruga osoba s invaliditetom, stavlja u donji lijevi kut prednjeg vjetrobranskog stakla vozila. Znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s gore navedenim invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu. Pravo koje proizlazi iz znaka pristupačnosti ne može koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.

Pratite nas na društvenim mrežama!