Postignuće Jana Bolića i promjene na koje nas poziva

Knjiga „Život koji želiš živjeti“, djelo je kojim nam autor, Jan Bolić, šalje snažnu, ali prije svega, autentičnu poruku o vrijednosti svačijeg života, o njegovim nebrojenim mogućnostima te smjeru koji, svjesno ili nesvjesno, sami biramo.

U formi koja dijelom podsjeća na pismo prijatelju, a dijelom na brižljivo pripremljeni monolog, autor istančanim shvaćanjem stvarnosti nastoji, s jedne strane, autoritativno i u isto vrijeme ponizno, upozoriti čitatelja na sve ono što možda propušta, dok s druge vraća fokus na sadašnji trenutak i mogućnost izbora ukazujući na uzaludnost naših nastojanja da promijenimo prošlost ili predvidimo budućnost. Nepogrešivom intuicijom, Jan Bolić pogađa misli čitatelja, njegova pitanja i brige, a zatim iz vlastitog životnog iskustva, na prokušanim i krajnje jednostavnim svakodnevnim primjerima, nudi odgovore, svoja razmišljanja te interpretacije, usmjerene uvijek ka osobnom rastu i sretnijem životu uopće.

Pišući otvoreno o bolesti od koje boluje, o onome što je zbog nje prošao, o svakodnevnim rizicima i fizičkim granicama koje mu bolest postavlja te njenoj prognozi i neumoljivoj progresiji, autor stvara zaista jedinstvenu i iznad svega uvjerljivu podlogu za sve što će potom kazati. Obojena impresivnom objektivnom analizom, Janova osobna priča sa sobom nosi nepobitan kredibilitet kakav se u spisateljstvu rijetko može sresti uzevši u obzir i pisce ovakvog žanra širom svijeta.

Stilski jednostavan i prisan, tekst donosi brojne pojedinosti iz autorovog života koje svojim dirljivim, ali nimalo sažaljivim, prizvukom gotovo testiraju dotadašnju čitateljevu argumentaciju pri odabiru osobnog životnog pravca, dok njegove poljuljane emocije, autor priprema na ponovnu, ovoga puta, stabilniju i zdraviju uspostavu. Koristeći se kratkim i jednostavnim, aforizmima nalik, rečenicama, autor, kako i sam tvrdi, ponajviše podsjeća čitatelja na ono najvažnije u životu, hrabreći ga i motivirajući da učini sve što može kako bi ostvario svoje snove i živio ispunjen život.

Iako u osnovi ne polazi od stručnih psihologijskih modela ljudskog doživljavanja i ponašanja, niti zagovara određeni duhovni pristup, Jan nas u svojim autobiografskim crticama, stranicu po stranicu, provodi kroz razne teme detektirajući najprije teškoće, a potom nudeći praktične savjete i tumačenja iz više perspektiva. Pritom, vrlo uspješno, otkriva psihološke čimbenike koje potom koristi kako bi redefinirao postojeće stavove tako da u svemu na što nailazimo rade za nas, a ne, kako to često biva, protiv nas. Dotičući se duhovne dimenzije samo kao neosporne činjenice u koju vjeruje, autor nas, uvijek iznova, vraća osnovnom pojmu – zahvalnosti, za koju tvrdi da je temelj svake sreće i blagostanja.

Nepatvoren i iskren od samog početka, Jan s čitateljem uspostavlja gotovo prijateljski odnos koji potom razvija otkrivajući sve više o sebi, a u zamjenu tražeći samo otvorenost i povjerenje. Njegova usmjerenost, kao i briga za svakog pojedinca, očita je od prvih do zadnjih riječi, a primjer svog životnog iskustva koristi samo u službi motivacije i ohrabrenja svakoga da u svom životu učini promjenu nabolje.

Premda fizički, u odnosu na zdrave osobe, uskraćen u mnogočemu, Jan u svome tekstu izražava iznimnu mentalnu snagu za koju uvjerljivo tvrdi da je dostižna i drugima. S tim ciljem, on kao da iz nekog drugog svijeta, daleko slobodnijeg, smislenijeg i umno čvršćeg, poziva i sve druge da se odvaže pružiti korak i tako stupiti na tlo na kojem je i sam, a koje je bezgranično i koje je rezervirano za svakoga bez izuzetka. No granica koju pritom valja prijeći jest ona na kojoj se potrebno odreći prijašnjih, sputavajućih odluka i prigrliti nove, oslobađajuće.

Njegov doprinos književnoj vrsti u koje se ubraja, nesumnjiv je, a korist od njegovog rada već potvrđena. Jan Bolić, autor je koji svoj kredibilitet na polju životnog blagostanja i potrage za smislom ne treba dokazivati, a njegova knjiga „Život koji želiš živjeti“ autentičan je tekst koji, bez obzira na sve razlike među ljudima, može i treba biti uzoran vodič na životnom putu svima koji su na to spremni. (Ivica Bagarić, mag psych.)

Pratite nas na društvenim mrežama!