Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine


Objavljen je Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine, koja se dodjeljuje na inicijativu Europske komisije, lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju EU, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija.

Cilj Oznake europske baštine (European Heritage Label) jest jačanje osjećaja pripadnosti europskih građana Europskoj uniji koji se temelje na zajedničkim vrijednostima, elementima europske povijesti i kulturne baštine, poštivanju nacionalne i regionalne raznolikosti te jačanju uzajamnog razumijevanja i međukulturnog dijaloga.

Oznaka se dodjeljuje bijenalno od 2013. godine u okviru programa Europske unije Kreativna Europa, a tijekom proteklih sedam godina Oznaku europske baštine nosi četrdeset i osam lokaliteta sa snažnom europskom dimenzijom. Republika Hrvatska prvi je put participirala 2015. godine kada je Oznaka dodijeljena, za sada jedinom hrvatskom nositelju, Muzeju krapinskih neandertalaca i nalazištu Hušnjakovo.

Prijave Europskoj komisiji za predlagatelje lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine otvorene su do 1. ožujka 2021. godine.

(Ministarstvo kulture i medija)

Pratite nas na društvenim mrežama!