Rezultati pojačanog nadzora prometa – Biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,10 promila

Tijekom vikenda, od 18. do 21. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 11 prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe ozlijeđene.
Uzroci događanja prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima (6), oduzimanje prednosti prolaska (2), nepropisno kretanje kolnikom, nepropisno skretanje i nepropisna vožnja unazad. Mladi vozači su izazvali dvije prometne nesreće s materijalnom štetom, dok su vozači pod utjecajem alkohola izazvali tri prometne nesreće od čega jednu nesreću s ozlijeđenom osobom.
Sankcionirano je 150 prometnih prekršaja od čega 12 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja podvrgavanja ispitivanju prisutnosti droga u organizmu, 57 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 14 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i devet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 18. prosinca, u 16.14 sati, na državnoj cesti broj 22 u Kenđelovcu kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 118 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.
Ističemo i vozača koji je upravljao osobnim automobilom u nedjelju, 20. prosinca, u 14.18 sati, u Ulici Mitrovica u Virju krećući se brzinom od 117 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzine kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 18. prosinca, u 14.35 sati, u Ulici kralja Tomislava u Peterancu, kod 53-godišnjeg vozača koja je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,10 promila. Vozač je isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

Ističemo i 56-godišnju vozačicu koja je u petak, 18. prosinca, u 15.40 sati, upravljajući osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,73 promila na raskrižju Ulice Mihovila Pavleka Miškine i Ulice palih boraca u Đelekovcu izazvala prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom (udar vozila u prometni znak i slijetanje vozila van kolnika) u kojoj je zadobila lake tjelesne ozljede.
Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja nisu zatečeni recidivisti.

Nadalje, izvršen je nadzor 47 mladih vozača te je utvrđeno 10 prekršaja od čega prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (0,50 do 1,0 g/kg – 1), prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, tri prekršaja nepostupanja sukladno značenju prometnog znaka, nepropisno korištenje svjetala, prekršaj upravljanja brzinom neprimjerenom uvjetima, nepropisno uključivanje u promet i prekršaj ne posjedovanje vozačke dozvole. Također, u nedjelju, 20. prosinca, u 16.10 sati, na cesti Veliki Otok-Đelekovec 21-godišnja vozačica upravljala je osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,59 promila te uslijed neprilagođene brzine izazvala prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, i nadalje, pozornost posvećivati činjenju najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama odnosno nadzoru poštivanja brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, korištenju sigurnosnog pojasa, korištenju mobitela i sličnih uređaja, poštivanju prednosti prolaska, kao i nadzoru mladih vozača, recidivista te vozača traktora i bicikala.

Podsjećamo na obavezno korištenje zimske opreme na državnoj cesti broj 2 od 15. studenoga 2020. do 15. travnja 2021. godine te na korištenje zimske opreme na ostalim prometnicama za vrijeme nastupa zimskih uvjeta odnosno kada je kolnik prekriven snijegom ili ledom.
Kako su kolnici mokri i klizavi apeliramo na vozače da smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju međusobni razmak, poštuju prednost prolaska i da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkohola.

Pratite nas na društvenim mrežama!