Stožer najavio drive-in testiranje na koprivničkom Sajmištu

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je nakon svoje redovne koordinacije održao konferenciju za medije na kojoj su javnosti predstavljene aktualne informacije o epidemiološkom stanju na području županije. Načelnik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić izvijestio je kako imamo 154 novooboljele osobe od bolesti COVID-19, ozdravilo je 136 osoba, a aktivno ih je 972. U OB Koprivnica nalazi se 85 pacijenata, a preminule su tri osobe.

Možemo reći kako je situacija i nadalje dinamična, ovaj tjedan imali smo preko 200 oboljelih, a zabilježili smo i proboj u tri doma za starije i nemoćne – „Baljak“ u Novigradu Podravskom, „Capek“ u Štaglincu i „Cedar“ u Koprivnici. U domove je uveden epidemiološki nadzor i poduzimaju se sve potrebne mjere, a pozitivni štićenici su izolirani, odnosno oni s težom kliničkom slikom smješteni u bolnicu. Kao što smo obavijestili javnost, od jučer su s radom započele ispostave COVID ambulante u Križevcima i u Đurđevcu, gdje se uzimaju uzorci za PCR testiranje. Cilj nam je olakšati građanima u smislu putovanja, ali i rasteretiti ambulantu u Koprivnici. Moramo zamoliti građane da ne dolaze samoinicijativno nego da se jave svojim obiteljskim liječnicima koji će im dati uputnicu i termin testiranja, a dodatno ih molimo da se drže dobivenog termina kako se ne bi stvarale gužve i organizacijski problemi.“, kazao je zamjenik Ljubić te ujedno najavio kako se krajem sljedećeg tjedna planira krenuti s drive-in testiranjem na području koprivničkog Sajmišta, a u tijeku je nabava kontejnera, šatora i odgovarajuće signalizacije. Sve te aktivnosti provode se kako bi se građanima olakšao postupak uzimanja uzoraka za testiranje, posebno prilikom nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Zamjenik Ljubić ujedno je podsjetio kako su od ovog tjedna na snazi nove epidemiološke mjere nacionalnog Stožera te kako se na području županije redovito kontrolira njihovo provođenje, a građanima je zahvalio na odgovornosti i poštivanju mjera. Također, spomenuo je kako su predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite obišli 70 objekata na ovom području i nisu utvrdili ozbiljnija kršenja.

U osvrtu na stanje u školama, zamjenik Ljubić je kazao kako trenutno imamo 80 pozitivnih učenika u školama na području županije, u samoizolaciji ih je 758, a pozitivno je i 30 nastavnika, dok je njih 39 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, 12 ih je pozitivno, a 22 u samoizolaciji. Na modelu online nastave su dvije škole – Osnovna škola Gola s 18 razreda te koprivnička Osnovna škola „Braća Radić“ s 39 razreda, dok je još 27 razreda iz drugih škola također na online nastavi.

Nakon ove konferencije imamo online sastanke s ravnateljima osnovnih i srednjih škola na kojima ćemo pojedinačno sa svakom školom raspraviti o epidemiološkoj situaciji i modelu nastave do kraja polugodišta. Župan je početkom tjedna imao online sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i članovima Vlade na kojemu je iznio prijedlog da posljednja tri dana ovog polugodišta, 21.,22. i 23. prosinca, škole kojima smo osnivači prijeđu na online nastavu, a to će pokušati dogovoriti i s gradovima kao osnivačima. Činjenica je da brojke rastu, a po potrebi ćemo i druge škole stavljati na online nastavu.“, pojasnio je zamjenik Ljubić.

Služba ureda župana

Pratite nas na društvenim mrežama!