Stožer posebno apelira na odgovornost građana u predblagdansko vrijeme

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je, nakon svoje redovne koordinacije, održao konferenciju za medije na kojoj su javnosti predstavljene aktualne informacije i novosti o epidemiološkoj situaciji na području županije. Načelnik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić izvijestio je kako je potvrđeno 27 novih osoba pozitivnih na koronavirus, ozdravilo ih je 205, a aktivnih je 788 osoba. U OB Koprivnica nalazi se 88 pacijenata pozitivnih na koronavirus, preminule su dvije osobe, a od početka pojave bolesti COVID-19 imamo ukupno 4294 slučajeva. Dosad je od koronavirusa preminulo 80 osoba, što je 1,8 posto od ukupnog broja zaraženih, dok 10 posto oboljelih završi u bolnici.

Kao što znate, od danas su sve srednje škole na online nastavi, osnovne škole još ovaj tjedan imaju nastavu u fizičkom obliku, a i one će zadnja tri dana ovog polugodišta na online nastavu. U osnovnim školama trenutno imamo 64 pozitivna učenika, 629 u samoizolaciji, 27 pozitivnih nastavnika te njih 30 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, 14 ih je pozitivnih i 11 u samoizolaciji. Dvije cijele škole su u samoizolaciji, Osnovna škola Gola i Osnovna škola „Braća Radić“ Koprivnica te još 31 razred iz drugih osnovnih škola. Redovito komuniciramo sa svim ravnateljima, a ako će biti potrebe da još neka škola prijeđe na online nastavu, to će se individualno i učiniti.“, kazao je zamjenik Ljubić u svom osvrtu na epidemiološku situaciju u školama te je dodao kako je posljednjih tjedan dana, u odnosu na ranije razdoblje, primjetna stagnacija odnosno pad oboljelih od koronavirusa te je izrazio nadu kako će se takve brojke zadržati i nadalje, odnosno da će pridržavanje važećih mjera donijeti konkretne rezultate.

Zamjenik Ljubić također je napomenuo kako je zabilježen proboj koronavirusa u dva doma za starije osobe, a riječ je o domu „Petrović“ u Novigradu Podravskom te domu “Maljak“ u Hlebinama, u kojima su poduzete sve mjere kako bi se jedna od najrizičnijih skupina adekvatno zbrinula i dodatno zaštitila. Zamjenik Ljubić je pojasnio kako su upravo korisnicima ustanova socijalne skrbi, u najvećem dijelu, namijenjeni brzi antigenski testovi koji su stigli od Ravnateljstva civilne zaštite: „Sukladno Odluci i rasporedu Ministarstva zdravstva, dobili smo 3300 brzih antigenskih testova za ustanove, privatne domove i obrte za smještaj starijih i nemoćnih te psihički bolesnih starijih osoba, a prema potrebi, medicinsko osoblje će testirati korisnike i zaposlenike te na taj način spriječiti daljnje širenje zaraze. Brzi antigenski testovi stigli su i u OB Koprivnica i to 1250 komada, dok ih je županijskom Zavodu za javno zdravstvo namijenjeno 2700 komada.

Podsjetivši kako su u subotu stupile nove mjere za trgovine i trgovačke centre, zamjenik Ljubić je istaknuo kako su inspektori civilne zaštite tijekom vikenda obavili 77 nadzora na području Županije, prilikom kojih su uočeni manji nedostaci koji su u suradnji s vlasnicima trgovina uklonjeni, dok većih kršenja mjera nije bilo.„Ono što je najvažnije, građani su odgovorni,  te bih ovim putem, obzirom da smo u predblagdanskom vremenu i raspoloženju, dodatno apelirao da i nadalje budemo odgovorni, da smanjimo nepotrebna druženja te da blagdane dočekamo u povoljnijoj epidemiološkoj situaciji“, poručio je zamjenik Ljubić te se na kraju svog izlaganja osvrnuo na stav Stožera glede objave podataka o zaraženim po gradovima i općinama: „Obzirom da smo mala županija, dovoljno je da se objavi podatak za područje cijele županije i da se svi jednako odgovorno ponašamo. Naime, kada smo ranije objavljivali podatke po područjima tri grada, imali smo primjera popuštanja u pridržavanju mjera kada bi se istaknule manje brojke za to područje. Podatke ćemo i nadalje objavljivati za područje cijele županije, jer je koronavirus prisutan u svim gradovima, općinama i naseljima naše Županije.“

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije

Pratite nas na društvenim mrežama!