Stožer predstavio nove mjere, mnogima se ovo neće svidjeti

Nacionalni stožer predstavio je nove epidemiološke mjere koje će biti na snazi od utorka, 22. prosinca do petka, 8. siječnja 2021. godine.

Koje se mjere donose?

Prvo, tu je početak školskih praznika, čime se osigurava da učenici idu na raspust do 18. siječnja, čime će se smanjiti pokretljivost učenika. U bitnome će se rasteretiti javni prijevoz.

Korištenje starih godišnjih odmora

Drugo, razgovaralo se s predstavnicima HGK, HUP-a i HOK-a koji su podržali inicijativu da radnici koriste stare godišnje odmore tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Inicijativu su podržali i sindikati.

Okupljanje najviše 10 osoba iz 2 kućanstva

Donose se dvije odluke, uz produljenje dosadašnjih mjera, uz neke izmjene.

Prema prvoj najviše se može okupiti 10 osoba i to iz dva različita kućanstva.

Pravilo od 7 kvadrata za crkve, kina, kazališta

Na Badnjak i Božić mise će se održavati prema posebnim uputama HZJZ-a.

Misna slavlja se mogu održavati samo 24. i 25. prosinca, sukladno preporukama HZJZ-a

Na sedam kvadrata prostora u crkvi moći će biti jedan vjernik, umjesto ograničenja od 25 osoba, bez obzira na veličinu crkve.

Pravilo od jedne osobe na 7 kvadrata se uvodi i za kina, kazališta i druga mjesta koja spadaju u domenu kulture.

Od 23. prosinca zabrana napuštanja županije prebivališta

Od 23. prosinca zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Dopušteno je kretanje između Zagreba i Zagrebačke županije.

Ova mjera ne odnosi se na nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku svrha, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće, nužne osobe koje sprječavaju širenje covida-19 i diplomatsko osoblje.

Za kretanje između županija potrebno je posjedovati ili valjanu iskaznicu kojom se dokazuje nešto od gore navedenog ili važeću propusnicu.

Propusnicu izdaju županijski stožeri prema prebivalištu osobe, a u iznimnim slučajevima odlučuje Ravnateljstvo civilne zaštite.

Moguće je dobivanje propusnica za one koji brinu o starijim i nemoćnim osobama, ali i za one koji su unaprijed rezervirali smještaj, rekao je Božinović.

“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već se zabranjuju putovanja iz matične županije”, rekao je Božinović.

Prema njemu, intencija je da ova odluka traje do 8. siječnja i da se ne produžuje, ako to ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije.

“Tada bismo već mogli vidjeti rezultate našeg ponašanja tijekom Božića i Nove godine”, rekao je Davor Božinović.

Kako će zaposleni do propusnica?

Davor Božinović upitan je o izdavanju propusnica zaposlenicima tvrtki.

“Bitno je da se smanji radna aktivnost, koja ionako u ovo doba godine nije jako visoka. No, postoje iznimke, zato i postoji mogućnost propusnica za iznimne slučajeve. Radi se o dva tjedna za koje apeliramo na sve da se suzdrže i od putovanja i okupljanja i druženja”, rekao je Božinović.

Dodao je kako će tvrtke za zaposlenike koji ne mogu raditi od kuće tražiti propusnice od stožera.

Hoćemo li pobijediti koronu do lokalnih izbora?

Krunoslav Capak upitan je hoćemo li pobijediti koronu prije lokalnih izbora u svibnju, kao što je to Stožer već bio slavodobitno objavio prije parlamentarnih izbora prošlog srpnja?

“Neću se upuštati u procjene oko toga hoćemo li pobijediti koronu do 5. mjeseca, to ovisi o tome koliko će se ljudi cijepiti”, rekao je Capak.

“Za okupljanja ispred crkve vrijedi odluka zabrane okupljanja iznad 25 ljudi. Preporuka je i da se polnoćke pomaknu ranije, da sve mise završe do 22 sata. Članovi iste obiteli ne moraju održavati razmak, preporuča se organizirati klupe za vjernike koji dolaze iz istog kućanstva.

Preporuča se da od ulaza do oltara svaka druga klupa bude u uporabi”, rekao je Capak.

“Cilj ovih mjera je da brojevi ne buknu nakon Božića i Nove godine”; rekao je Božinović.

Zašto se ugostiteljima ne omogući isto što i crkvama?

Zašto se i ugostiteljskim objektima ne omogući jedna osoba na 7 kvadrata kao i crkvama, upitao je novinar Al Jazeere?

“Odgovor je zapravo nemoguć”, odgovorio je Capak.

“Mi nastojimo spriječiti kontakte, ali da ne ograničimo neke djelatnosti važne gospodarski, mentalno i psihički i iz ‘kakvih god želite razloga’. Ova mjera za crkve je poštivanje želja vjernika za duhovnim mirom i potrebom da se proslavi blagdan.

Za Badnjak i Božić dopustilo smo da to bude uz minimalni epidemiološki rizik, a da se ipak omogući vjernicima da proslave ovaj blagdan”, odgovorio je Krunoslav Capak.

Izvor: nacional.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!