U zagrebačkoj zračnoj luci obilježena 250. godišnjica Beethovenova rođendana

 Beethovenova je glazba u srijedu ispunila svaki kutak Zračne luke Franjo Tuđman. Točno u 14:50 po lokalnom vremenu emitiran je uvodni komad Beethovenove 5. simfonije s kratkim video zapisom. 

Prepoznatljiva glazba ovog velikog skladatelja privukla je pažnju putnika, posada, posjetitelja i osoblja koji su se našli u zračnoj luci. Na taj se način Zagreb pridružio inicijativi za proslavu 250. godišnjice rođenja velikog skladatelja. Bio je to Beethovenov trenutak u Zagrebu. 

Zračne luke diljem Europe i šire obilježile su prigodu posebnim događajem – takozvanim Beethovenovim trenutkom. Međunarodni je to kulturni događaj s ciljem da ujedini ljude iz različitih zemalja u trenutku razmišljanja nadahnut bezvremenskom glazbom Beethovena. 

Početna ideja bila je jednostavna – iznenađujući susret s Beethovenovom glazbom koji bi nadahnuo obožavatelje, pa čak i ljude koji su relativno malo zainteresirani za klasičnu glazbu, da se sjete ovog velikog skladatelja. U trenutnoj situaciji, Beethovenov trenutak dobio je dodatno značenje – zdravstvena kriza i njene socijalne implikacije ističu koliko smo svi međusobno povezani, a Beethovenova glazba pomaže proslaviti duh ljudskog jedinstva i otpornosti.

Izvor i foto: croatiaweek.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!