Udruga "Perzeidi" promiče znanje na području astronomije i astronautike

Križevačka astronomska udruga “Perzeidi” u Križevcima djeluje od 2011. godine s ciljem promicanja i unapređenja općeg znanja i kulture na području astronomije i astronautike te srodnih znanosti i tehničkih disciplina.
Predsjednik udruge Martin Vujić podsjeća kako su mjesec dana nakon osnutka primili “dar s neba”, meteorit koji je pao i pronađen na području Majurca. Službeno i međunarodno je priznat i nazvan po Križevcima.


– “Udruga organizira brojna predavnja, tribine i radionice uz računalne
prezentacije na astronomske i astronautičke teme. Ugostili smo i imali priliku poslušati predavanja brojnih eminentnih stručnjaka iz čitave Hrvatske. U okviru projekta “Upoznajmo svemir” članovi udruge i gostujući predavači održali su niz predavanja, radionica i promatranja za građanstvo, po osnovnim školama grada i okolice, kao i ljetnu školu za srednjoškolce.


– Jedna od najposjećenijih aktivnosti koje organiziramo su javna promatranja teleskopima sunca i noćnog neba uz stručno vođenje. Tu nam u velikom broju dođu građani s djecom – kaže predsjednk Martin Vujić.

Ova udruga jedna je od najaktivnijih u gradu i nadaju se da će imati svoje
prostorije gdje bi mogli ugostiti predavače i smjestiti brojnu zainteresiranu publiku. Očekuju rješavanje toga u sklopu projekta Future Hub Križevci u kojem su partner uz suradnju s Gradom Križevcima i ostalim udrugama, napominje Martin Vujić.

ji/radiokrizevci.hr
foto: Martin Vujić

Pratite nas na društvenim mrežama!