Umro je Nikola Novosel Miško

Danas je u osamdesetoj godini preminuo poznati Križevčanin Nikola Novosel Miško.

Za ovog legendarnog i poznatog dobrog čovjeka ne može se napisati ništa što već nije poznato. Imali smo čast često ga vidjeti na našem radiju.

Posljednje njegovo gostovanje bilo je 4. lipnja 2018g. Kako je došlo do te najslušanije emisije možete pročitati ispod u sjećanju našeg glavnog urednika.

Uz ovu je emisiju vezana posebna priča. Jednog sam dana prolazio pokraj crkve sv. Florijana i ugledao Nikolu Novosela Miška kako na štakama pokušava prijeći cestu. Dobacim mu da pazi na auto koji je nailazio, a on mi odvrati: „Ak ga ne vidim, al ga čujem!“

I tako ga za dan-dva odlučim pozvati kao gosta u emisiju. I Miško je, kao i svi moji gosti, otprije bio na listi željenih gostiju, no točne termine nikad nisam unaprijed određivao. Svoje sam goste uvijek pozivao spontano, na temelju nekog događaja, uspomene, sugestije i slično.

Tako sam nazvao i Miška koji je, spontano kao i uvijek, naravno, odmah pristao sudjelovati u emisiji, samo je napomenuo da ga ujutro još podsjetim.

Kad sam ga drugog jutra doista i nazvao, ljubazno je rekao da nema problema i da dolazi na vrijeme, a na moju ponudu da dođem po njega odgovora da za tim nema potrebe. Nijednog trenutka nije pitao što ću ga pitati ili kakav je koncept emisije – bio je i ostao profesionalac koji zna i s kamerom i s mikrofonom.

Nakon nekog vremena Miško me ipak nazvao i zamolio prijevoz, na što sam odmah pristao i poslao raspoloživog i raspoloženog tehničara Vedrana da ga pokupi.

Miško se tako na štakama uspne našim stepenicama i čim uđe, počne s vicevima, a jedan mu je od glavnih štosova to što svoje štake zove batinama da bi se onda mogao nazvati vucibatinom!

Jako je vruće i Miško traži čašu vode, zapravo više čaša, što opravdava svojim dijabetesom; usput saznajemo sve o njegovim zdravstvenim tegobama uz specifičnu dozu humora, koju je demonstrirao i u emisiji. Vedran mu donosi vodu iz pipe, ili iz špine kako bi to rekli Dalmoši, na što mu Miško kaže: „Pa ja sam iskal vodu za piti, a ne za umivanje.“

Nakon emisije Miško izlazi iz studija i dolazi do naše lijepe i mlade Dorotee te je upita odakle je. Ona odgovara da joj je tata iz Ludbrega te se ispostavi da je iz istog sela, Ćukovca, otkuda je i Miško, a on ujedno poznaje i njezina djeda! Pritom naša starleta Dori od Miška dobiva nezaboravan savjet. Kaže on njoj ovako: „Mala, kad vidiš zgodnog dečka, ne idi s njim dok mu ne proveriš kolko ima na računu.“ Imam osjećaj da Dori to nije čula prvi put, ali u svakom je slučaju taj savjet kasnije dobro upotrijebila.

Kad smo mu ponudili prijevoz natrag da ne ide pješice, rekao je da ne treba jer još ide u birtiju.

Međutim posebna je zanimljivost vezana uz Miška i njegovo gostovanje u emisiji to što smo nekoliko dana nakon emisije na našoj facebook-stranici vidjeli da je od svih dosadašnjih gostiju upravo Miško dobio najviše lajkova, rekli bismo i više nego zasluženo.

Nekoliko dana nakon toga susrećem Miška na proslavi Dana dobrovoljnih darivatelja krvi Koprivničko-križevačke županije na seoskom imanju Rakić u Čabrajima. Razgovaramo o emisiji i sjeća se svega, ali na kraju dana mi prilazi i kaže: „Sad sam čul čiji si ti zet!“ Odgovaram mu da je krivo čul jer ne zna čiji sam, a on kaže: „Opet sam zajebal, haha.“

To je bio naš Miško, neka počiva u miru!

Pratite nas na društvenim mrežama!