UNICEF i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike potpisali Memorandum o razumijevanju za međunarodni pilot program „Jamstvo za svako dijete“

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo potpisali su Memorandum o razumijevanju, sporazum o provedbi programa kojim će se modelirati implementacija europskog programa „Jamstvo za svako dijete“ u Hrvatskoj.

„Jamstvo za svako dijete“ inicijativa je koju su pokrenuli Europski parlament i Europska komisija kako bi najranjivija djeca u Europskoj uniji imala pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, uslugama brige o djeci, adekvatnim uvjetima stanovanja i kvalitetnoj prehrani, a koja u konačnici ima za cilj osigurati progresivno ostvarivanje prava djece u Europi. Europska komisija obvezala se da će prekinuti ciklus siromaštva i isključenosti provedbom programa „Jamstvo za svako dijete“.

Hrvatska je jedna od 7 zemalja članica Europske unije (Bugarska, Hrvatska, Njemačka, Grčka, Italija, Litva i Španjolska) u kojima je UNICEF u partnerstvu s Europskom komisijom odlučio modelirati izvedivost „Jamstva za svako dijete“. Tako će se doprinijeti oblikovanju okvira Programa „Jamstvo za svako dijete“ na razini EU, koji ima za cilj utjecati na smanjenje siromaštva djece i socijalne isključenosti.

Gotovo četvrtina djece u Europi danas je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Prema posljednjim podacima Eurostata više od 120 tisuća djevojčica i dječaka u Hrvatskoj, odnosno njih 17,1 posto, odrasta u riziku od siromaštva. Siromaštvo i socijalna isključenost značajno utječu na odrastanje i život djeteta, posebno u ranom djetinjstvu, otežavajući ili onemogućujući im pristup osnovnim uslugama poput zdravstvene zaštite, obrazovanja, kvalitetne prehrane, adekvatnog stanovanja i usluga brige o djeci. Znanstveni radovi i praksa pokazuju da utjecaj odrastanja u siromaštvu nije štetan samo po razvoj djeteta, nego može imati i nepovratne posljedice za dijete u kognitivnom, obrazovnom, socijalnom i emocionalnom smislu te podržavati međugeneracijski krug siromaštva neke obitelji.

Pratite nas na društvenim mrežama!