Upravo je odobrena upotreba cjepiva Pfiezer u Europskoj uniji

Na press konferenciji za novinare upravo je objavljeno kako je Europska agencija za lijekova (EMA) odobrila upotrebu cjepiva Pfiezer u Europskoj uniji.

Povjerenstvo za lijekove spomenute agencije danas je odlučivalo o odobrenju prvog covid-19 cjepiva u Europskoj uniji kojeg su proizveli američki Pfizer i njemački BioNTech.

Dolazak ovog cjepiva u Hrvatsku predviđen je 26. prosinca, a potom trodnevna kampanja cijepljenja, kao i u drugim članicama EU – 27., 28. i 29. prosinca. Za plan cijepljenje nadležan je HZJZ.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na svojem je Twitter profilu objavila:
“Ovo je prijelomni trenutak u našim naporima da Europljanima dostavimo sigurno i djelotvorno cjepivo. EMA je upravo objavila pozitivno znanstveno mišljenja o BioNTech/Pfizer cjepivu. Sada ćemo djelovati brzo. Očekujem odluku Europske komisije ovog poslijepodneva”.

“Prve doze bit će u inicijalnim količinama i onda će dolaziti nove doze”, rekao je u izjavi novinarima ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić nakon što je u nedjelju videovezom održan redoviti sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Stožera civilne zaštite, HZJZ-a i HALMED-a.

Objasnio je da nakon EMA-inog odobrenja slijedi odobrenje Europske komisije koje će vrijediti za sve države članice EU, pa tako i Hrvatsku, a nakon odobrenja EK bit će objavljene i sve detaljne informacije o lijeku.

U informacijama o proizvodu bit će navedene sve dosad zabilježene nuspojave odnosno tko ga eventualno, zbog njih, neće smjeti primiti.

Izvor i foto: riportal.hr, šv

Pratite nas na društvenim mrežama!