Volite li fritule?
Fritule, ili male hrvatske krafne kako ih stranci vole zvati, popularni su slatkiši u Hrvatskoj, posebno tijekom božićnog razdoblja.
Jednostavno ih je izraditi, a recept ima niz različitih zaokreta. Neki vole dodati jabuke, neki grožđice, a neki ih vole premazati umakom od čokolade.
Sastojci
Jaja – 3
jabuke – 1
limun – 1
šećer – 80 g
Vanilin šećer – 10 g
mlijeko – 170 ml
maslac – 60 g
rum – 30 ml
brašno – 250 g
prašak za pecivo – 12 g
cimet u prahu – 1 žličica
kristal šećer – 150 g ( za premazivanje krafni)
Ulje
1. Odvojite bjelanjke i žumanjak, ogulite jabuke i naribajte ih, a zatim ih prelijte limunovim sokom da ne oksidiraju
2. U posudu sa žumanjkom dodajte 1/3 kristalnog šećera i vanilin šećera i tucite dok ne postane glatko i kremasto
3. U drugoj posudi umutite bjelanjke dok ne počnu ‘pjeniti’. Zatim dodajte ostatak kristalnog šećera i nastavite tući dok ne postane kompaktan
4. U posudu sa žumanjcima dodajte maslac (omekšao) i dobro ga promiješajte dok ne postane glatko. Zatim dodajte mlijeko i rum i nastavite miješati
5. Smjesi polako dodajte brašno (kroz sito) i prašak za pecivo tijekom miješanja
6. Smjesi i smjesi od bjelanjaka dodajte svu naribanu jabuku i dobro promiješajte
7. Ostavite smjesu da odstoji najmanje 10 minuta
8. Žlicom napravite krafnu i pržite u ulju dok ne porumeni
9. Stavite na papir da se ulje ocijedi i prije posluživanja uvaljajte u kristalni šećer i cimet u prahu.
Izvor i foto: croatiaweek.hr