Zašto se nova cjepiva moraju držati na vrlo niskim temperaturama?

Donosimo analizu o držanju sjepiva na jako niskim temperaturama.

Prošli tjedan donio je ohrabrujuće vijesti o cjepivima koje proizvode biotehnološke tvrtke Moderna i Pfizer/BioNTech. Oba cjepiva koriste relativno novu tehnologiju, sintetičku glasničku RNK ili mRNK pa se oba suočavaju sa sličnim preprekom, moraju se čuvati na vrlo niskim temperaturama, objašnjava Smithsonian.

Modernino cjepivo može se čuvati na samo minus 20 stupnjeva celzijusa dok Pfizer/BioNTech traži temperaturu od minus 70 stupnjeva Celzijusa, što je hladnije od arktičke zime. Glasnička RNK je pod stalnom prijetnjom uništenja od strane drugih molekula u okolišu.

Kako bi spriječili štetu, proizvođači cjepiva ne samo da je kemijski mijenjanju mRNK i umotavaju je u zaštitni sloj, oni je i pohranjuju na niskim temperaturama kako bi zarobili kemijske reakcije u usporenom kretanju.

“Kada se temperatura spušta, sve se događa sporije”, kaže Margaret Liu, znanstvenica i predsjednica odbora Međunarodnog društva za cjepiva, za NPR. “Enzimi koji razgrađuju RNK radit će to znatno sporije.”

Da bi se isporučila tolika cjepiva, treba ih sigurno skladištiti i hladnjače postaju od najveće važnosti. Cjepivo gubi snagu i učinkovitost ako je izloženo temperaturama izvan raspona u kojem bi trebalo biti.

Biotehnološke tvrtke izvršile su neke izmjene u molekularnoj strukturi mRNK kako bi je učinile stabilnijom. Zatim su upotrijebili nanočestice masnih molekula, lipida, da je zamotaju. Enzimi ribonukleaze uništavaju mRNK, a njih ima svugdje pa i u kontroliranim uvjetima laboratorija. Čak i u dahu radnika u laboratoriju.

Razlike u temperaturama na kojima se ova dva kandidata za cjepivo čuvaju ne znače da je jedno bolje ili lošije od drugoga. /telegram.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!