Žene u križevačkoj politici

Naš grad ima jednu tužnu sliku kad je politika u pitanju i spolna ravnopravnost.

Iako je u gradskom vijeću od 21 vijećnika samo 6 žena, ne bismo mogli reći i da smo ponosni na njihove aktivnosti.

Uz rijetke izuzetke, u ove 3,5 godine uglavnom smo imali prilike vidjeti samo dizanje ruku kod glasanja ili tek poneko rijetko javljanje kod postavljanja pitanja na aktualnom satu.

Najviše aktivnosti bilježimo kod „SDP-ove“ nezavisne vijećnice Mihaele Kemenović. Dok su Tena Teklić i Sanela Stručić uz poneko „bezbolno“ pitanje, uglavnom mirno sjedile i davale svoj doprinos samo kod glasanja, Štefica Wolf  i Ana Končurat uklopile su se svojom lojalnošću vladajućoj većini. Dok se za Sanelu i Tenu to na neki način i očekivalo, jer ušle su u politiku bez ikakvog iskustva, možda  pomalo i same iznenađene kad su dobile priliku sjesti u vijećničke klupe, od Štefice i Ane se ipak, s obzirom na poslovno i životno iskustvo, očekivalo puno više.

Jadranka Stručić također se negdje izgubila u „hodnicima“ gradskog poglavarstva, ali potpuno razumljivo s obzirom na ulogu njezine stranke i pozicije jedine prave oporbe, koju su manje više vodili njezini muški članovi.

Što nam donosi politička budućnost kad je ženska zastupljenost u pitanju, vrlo brzo ćemo vidjeti.

Nismo optimisti, ako se proanaliziraju stranačke aktivnosti od prošlih izbora. HDZ je poznat kao „muška“ stranka i neku istaknutiju ženu od Renate Husinec nismo već dugo kod njih primijetili.

SDP je stranka koja se uvijek hvalila ženskom zastupljenošću, no na žalost uz legendarni Forum žena SDP-a nisu iznjedrili neku gradsku lokalnu lidericu, tako da ostaje dojam da Marija Vukobratović uglavnom svoju snagu i energiju čuva samo za županijske sjednice.

Od HDS-a se puno više očekivalo, no možda nas njihova nova lista i neke njihove članice potpuno razuvjere.

„Rajnova koalicija“ osim već spomenutih vijećnica u ove tri i pol godine, nije se proširila na „žensku stranu“, baš suprotno, muški vode vlast u gradu.

Kad je HSS u pitanju nismo sigurni koliko, uopće zbog svojih poznatih briga oko opstanka na političkom životu, imaju snage i volje iznjedriti neko snažno žensko lice.

Druge stranke i liste koje nisu zastupljene u gradskom vijeću, možda uspiju za nove izbore u svoje liste animirati i uključiti važne ženske osobe kojih ipak ima u našem malom gradu.

Ovime zaista zazivamo muške „vladare“ svojih stranaka i lista da ovih dana ozbiljno razmisle o ulozi žena u politici, jer sigurni smo da im je i tu mjesto.

Da bi se to i dogodilo žene same moraju učiniti puno više i uzeti sudbinu u svoje ruke.Tko zna možda ubrzo dođe vrijeme da Križevci dobiju ženu gradonačelnicu. (RKŽ)

Pratite nas na društvenim mrežama!