Županijski Stožer nadležan isključivo za propusnice osoba koje trebaju medicinsku skrb i putuju na posao, građani se mole za strpljenje i razumijevanje

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je, nakon svoje redovne koordinacije, održao konferenciju za medije na kojoj su javnosti predstavljene aktualne informacije i novosti o epidemiološkoj situaciji na području županije, kao i najnovije odluke nacionalnog Stožera.

Načelnik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić izvijestio je o aktualnim podatcima te kazao kako je kroz vremenski period od pet tjedana primjetno smanjenje broja aktivnih slučajeva bolesti COVID-19.

Nadamo se da će se brojke i nadalje smanjivati, odnosno da će situacija na području županije biti sve stabilnija. Tome će zasigurno doprinijeti i najnovije odluke nacionalnog Stožera –Odluka o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj te Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja“, kazao je načelnik Ljubić.

Što se tiče Odluke o zabrani napuštanja županije, važno je naglasiti kako je županijski Stožer u nadležnosti izdavanja propusnica ISKLJUČIVO za dvije kategorije: pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb te putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće. Za njih se propusnice izdaju putem sustava  E-PROPUSNICE, što je ujedno i najbrži način za dobivanje propusnice. Iznimno, ukoliko podnositelj ne može pristupiti sustavu e-propusnica, zahtjev se šalje na adresu elektroničke pošte –  propusnice@kckzz.hr.

Kategorije građana koje ne moraju tražiti propusnicu te svoj status potvrđuju iskaznicom ili drugom identifikacijskom ispravom su: osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 te diplomatsko osoblje.

„ Za sve ostale razloge kao što je npr. skrb o starijima i nemoćnima, odlazak po djecu ili odlazak na uplaćeno putovanje, građani se moraju direktno javiti Ravnateljstvu civilne zaštite i od njih dobivaju odgovarajuću propusnicu, odnosno mi vraćamo takve zahtjeve pošiljateljima. Obzirom na velik pritisak na službe gdje trenutno imamo po nekoliko zahtjeva u minuti, molimo građane za strpljenje i razumijevanje te da ne podnose zahtjeve za propusnice, ako zaista nemaju ozbiljan i opravdan razlog. Odluka stupa na snagu u srijedu, a budući da radimo od 8 do 22 sata na izdavanju propusnica, svima će zahtjevi biti riješeni na vrijeme.“, istaknuo je zamjenik Ljubić te još jednom, obzirom na predblagdansko vrijeme, apelirao na sugrađane da blagdane dočekaju u krugu svojih obitelji te smanje posjete i okupljanja. Svim građanima je u ime Stožera poželio čestit i blagoslovljen Božić te puno zdravlja.

Pratite nas na društvenim mrežama!