Božinović poručio kako su aktualne mjere na snazi još ovaj tjedan i da će do kraja roka donijeti novu odluku

Na pitanje o pritisku ugostitelja, Davor Božinović je kazao kako su aktualne mjere na snazi još ovaj tjedan i da će do kraja roka donijeti novu odluku. One za trgovine, granice i javni prijevoz će se produžiti. Ona za ograničavanje okupljanja koja izaziva najviše interesa i o onoj se najviše razgovaralo.

‘Brojevi su nam iz tjedna u tjedan bolje, no nisu zanemarivi. Postoji više elemenata o kojima treba voditi računa. Usporena je dinamika cjepljenja, još uvijek smo u zimskom razdoblju. Tu su i novi sojevi i razlog za zabrinutost jer mnogo toga još tu nije sasvim jasno. Kojim brzinom se šire i razvijaju li teže kliničke slike.

‘Mi imamo među najliberalnijim mjerama u EU. Nedavno nas je Estonija pretekla. Promišlja se o svemu i što se može korigirati i napraviti u smislu olakšanja. Strategija velikog popuštanja bi nas dovela iu situaciju da nemamo previše uporišta za takvu opciju. Najgora opcija je da se sve naglo otvori pa vas okolnosti demantiraju i morate se naglo zatvoriti. Treba još vremena da se vidi što se zbiva s novim sojem i cjepivom. Do tada ćemo ostati na racionalnom pristupu. Ovo nije trenutak za zatvaranja kao št oto radi velik broj zemalja, ali to nije ni trenutak u kojem možemo ići prema većim popuštanjima.

Kompletnim cjepljenjem se smatra osoba koja je primila dvije doze, no i s jednom se stječe određena količina imuniteta. ‘Mi razmišljamo što i kako da napravimo ako bi se ovako male isporuke nastavile’, kazao je.

Na pitanje o novim saznanjima o smrti dječaka, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljebvić’ Alemka Markotić kazala je da je sve ono što je objavljeno kompletna informacija i da nema novih zaznanja.

Što se tiče popuštanja mjera, Capak je kazao kako su razgovori o mjerama u tijeku, a opasnost za pogoršanje situacije u kontekstu novih sojeva će utjecati na odluku o mjerama.

Izvor: Tportal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!