Brazil najgore, Novi Zeland najbolje odgovorio na pandemiju – gdje je Hrvatska?

    Da bi došli do odgovora na to pitanje, moramo spomenuti Institut Lowy iz Sydneya koji je i istraživao odgovor na pandemiju u gotovo 100 država u kojima su podaci javno dostupni. Institut je pratio šest kriterija – potvrđene slučajeve zaraze, smrtne slučajeve, stopu zaraženih i umrlih na milijun ljudi, omjer zaraženih i testiranih na tisuću stanovnika.

” Ovi indikatori zajedno pokazuju koliko su se dobro ili loše države nosile s pandemijom”, stoji u izvještaju neovisnog tijela koje prenosi agencija France Presse. 

Na skali od 1 do 100 listu predvodi Novi Zeland, otočna država koja je zatvorila granice, rano uvela opću karantenu i rašireno testiranje. Slijede ga Vijetnam, Tajvan, Tajland i Cipar koji je ujedno najbolji u EU. No, nas najviše zanima na kojem mjestu je Hrvatska?

Hrvatska je s 45,9 bodova na 54.mjestu, između Švicarske i Njemačke. Ističe se i relativno nizak plasman, iza 70.mjesta, Francuske, Belgije, Nizozmske i Španjolske, a Italija je tek nešto bolja. Na popisu nije ni Kina, država u kojoj se virus prvo pojavio, jer australski think tank smatra kako iz najmnogoljudnije države na svijetu nema dovoljno podataka o testiranju. Čini se da se ipak može zaključiti kako su neke od prednosti u borbi protiv virusa imale države s manje od deset milijuna ljudi. Loš rezultat Brazila i Sjedinjenih država, dviju država s najvećom populacijom u zapadnoj hemisferi, može se objasniti i time što su ih predvodili čelnici koji su aktivno umanjivali opasnost Covid-19, rugali se nošenju maski, protivili se općim karantenama te se i sami zarazili virusom. SAD ima najveći broj umrlih na svijetu, njih 429.195 a Brazil ga prati s 220 tisuća mrtvih, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkinsa.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!