Čovjek koji je imao san u kojem se ljude cijeni po njihovoj osobnosti

“Nahraniti gladne, obući gole, i ljubiti čovječanstvo”.

Martin Luther King Junior rođen je na današnji dan 1929. godine u Atlanti. Najpoznatiji je kao vođa američke borbe za građanska prava, a živio je tražeći pravdu ne samo za Afroamerikance nego za sve Amerikance – tražio je pravdu, slobodu i jednakost. Tražio je nešto što je oduvijek trebalo biti tako.

Najveći i najznamenitiji govor u povijesti
Vizija rasne jednakosti koju je King iznio na stepenicama Lincolnova memorijalnog centra u Washingtonu svojim govorom kreće s “Sanjam… da će moje četvero djece jednoga dana živjeti u naciji koja ih neće vrednovati po boji njihove kože, nego po osobnosti!”

King je održao govor 28. kolovoza 1963. godine, od početaka Lincoln Memorial-a tijekom Marša na Washington za posao i slobodu. Bio je to ključni trenutak američkog pokreta za ljudska prava.

Primio Nobelovu nagradu, 20 počasnih doktorata…
King je u svojem govoru prilikom preuzimanja Nobelove nagrade za mir 1964. rekao da pokret za slobodu širi najveće oslobođenje u ljudskoj povijesti.

Dana 4. travnja 1967. godine, točno godinu dana prije atentata, održao je govor u New York Cityu gdje je napao politiku SAD-a u Vijetnamu, ukazujući na problem ubijanja oko milijun Vijetnamaca, većinom djece. To je drugi njegov govor po kojem ga pamte, a treći je onaj koji je održao dan prije smrti. Okupljenim ljudima je u govoru pod naslovom “Bio sam na vrhu planine” objasnio da mu je Bog pokazao Obećanu zemlju, te da iako on možda u nju neće doći, da Crnci (pod time je vjerojatno mislio na ljude iskrene i dobre osobnosti) kao narod hoće.

Foto i izvor: Wikimedia Commons,