Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača simentalskog goveda – kad imate jako stočarstvo, imate hranu

O radu Središnjeg saveza uzgajivača simentalskog goveda i stanju u stočarstvu porazgovarali smo s predsjednikom Saveza Damirom Horvatićem.

-“Naš savez objedinjuje nas proizvođače da se izborimo za naša prava, da unaprijedimo stočarstvo da se baš ne uništi do kraja. Tražili smo od ministarstva da nam izađe u susret da bi mi naplaćivali 10 kuna po ženskom grlu, teletu kod upisa u matičnu knjigu i tada bi automatski svatko tko uplati tih 10 kuna za tele, postao član Saveza. Tako bi imali jednu veću masu ljudi
jer u Hrvatskoj ima oko 18,5 tisuća uzgajivača simentalskog goveda i stotinjak tisuća krava. Mislim da ćemo kada to zaživi biti puno jači i imati neko veće pregovaračko tijelo” – kaže predsjednik Saveza uzgajivača simentalskog goveda Damir Horvatić.

Potvrđuje da su brojni problemi u stočarstvu:


-“Da bi i mladi ostali na selu, da se razvije ta proizvodnja, zaključili smo da bi najbolje bilo da se uvede nekakva subvencija ili poticaj za žensko tele da ne ide na klanje. Tu bi povećali broj krava i nadamo se realizaciji toga”.

O svom bavljenju stočarstvom i zašto uzgajati baš simentalsko govedo, Damir Horvatić kaže:

“Ja imam 100% simentalsko govedo, od čega je 80% moj uzgoj, a nešto smo prijašnjih godina uvažali. Osvjedočio sam se kroz 30-tak godina rada sa simentalcem da ne vidim svrhu da bilo koju drugu kravu u svoju štalu dovedem. Mi smo sad trenutno na oko 8200 litara po kravi godišnje. Za našu kravu kad se prodaje za meso, kad je njena proizvodnja gotova dobijete 5-8 tisuća kuna, za holstein kravu dobijete tisuću kuna. Za tele kad ga ishranite dobijete 5 tisuća, za holstein tisuću petsto kuna. Sama matematika govori da je simentalska krava najisplativija. Tko dobro hrani, ima puno mlijeka, bika, tele, možete imati i tov. I ja imam tov i kada je jedno sa drugim, onda se može lakše i preživjeti ova teška vremena” – napominje Damir Horvatić.

Kaže da u ovim vremenima korone oni koji predaju mlijeko “Dukatu” nisu osjetili nikakve probleme. Kvaliteta je ostala ista, jedino što su problemi sa tovom junadi.

“Zakrčilo se tržište sa velikim uzgajivačima tovne junadi i to sve naše tržište ne može progutati jer ima dosta i iz uvoza. Kad se vidi bik od simentalske krave koja je uzgojena u Hrvatskoj, vidi se koja je to razlika u kvaliteti prema onome koji je uvezen iz Rumunjske. Sad je tu najveći problem tov. Tu je najveći gubitak jer cijena je pala 3-4 kune po kilogramu i to se dosta osjeti na tovu” – govori o problemima u stočarstvu Damir Horvatić.

Puno je i mladih uzgajivača koji su preuzeli farme od svojih starijih u obitelji i puno pažnje pridaju genetici.


“Dok je dobra genetika, od toga se može živjeti. Mi smo krenuli s tom genetikom prije 15-tak godina i napravili velike pomake. Svi koji smo slušali stručnjake i išli za time da pazimo na tu vrhunsku njemačku, austrijsku genetiku, došli smo do jako dobrih bikova, čak smo neke izvezli u Njemačku, od nekih sjeme ide u Njemačku i proizvodnja je na 7000-8000 litara po kravi. Puno lakše žive oni koji imaju dobru proizvodnju, dobru junicu, dobro tele i dobrog bika”- kaže Damir Horvatić.

“Stočarstvo je generator svake države. Ako imate jako stočarstvo, imate bogatog seljaka koji će moći kupovati sve. Mi trebamo naftu, gume, prehrambene proizvode itd. Kad mi imamo novaca i građevinci rade, asfaltira se, itd. Kad imate jako stočarstvo, imate svoju hranu i ne ovisite ni o kome. To je najvažnije i to se pokazalo i u ovoj pandemiji. Sve što radimo, upravo radimo zbog naše djece, zbog mladih ljudi da ostanu na selu i da taj ruralni prostor ostane naseljen, da se uređuje, izgrađuju kuće, da se škole ne zatvaraju u selima, da mladi na selu mogu normalno živjeti od svoga rada i tada će biti bolje za sve” – poručuje Damir Horvatić.

ji/radiokrizevci.hr

foto: Agroklub i Simentalac.com

Pratite nas na društvenim mrežama!