Današnji Dan mimoza uglavnom u digitalnom obliku – za prevenciju raka vrata maternice

Mjesec siječanj posvećen je ženskom zdravlju. U tijeku je Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Republika  Hrvatska  svoj Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježava  na današnji dan, 23.1.2021.g DANOM MIMOZA. Ove godine mimoze će se „žutjeti „ najčešće u digitalnom i tiskanom obliku. Ovom kampanjom, 14. put za redom,  skrećemo pozornost na činjenice kako poznajemo  uzrok ovog sijela raka, možemo ga lako spriječiti, a unatoč  tome još uvijek je prisutan i to najčešće kod mladih žena.

Dokazani uzrok  raka vrata maternice  je virus- HPV ( humani papiloma virus). On je sveprisutan oko nas i većina  nas bude u doticaju s njime. Neki  od nas obole i mogu dobiti rak. Srećom,  imamo lako dostupne metode dokazivanja HPV-a i promjena koje on uzrokuje u tijelu. To su Papa test i HPV molekularni test kojima možemo na vrijeme otkriti promjene na vratu maternice, tzv. predstadije raka. Još važnije,  dostupno  nam je i cjepivo kojim  sprečavamo  zarazu. 

Unatoč tome u Hrvatskoj jedna žena oboli svaki dan, a svaki treći dan jedna žena umre od ove vrste raka. Rak vrata maternice treći je po učestalosti kod žena  u dobi od 30 do 49 godina, odmah iza raka dojke i štitnjače. 

Svjetska zdravstvena organizacija donijela je 2020.g. strategiju o ubrzanoj eliminaciji raka vrata maternice s ciljem da u desetogodišnjem razdoblju 90% djevojčica do 15 . – te godine života bude cijepljeno,  te da 70% žena do 35 godine života bude obuhvaćeno nacionalnim probirom.

U našoj zemlji cijepljenje protiv HPV virusa je besplatno i dobrovoljno za djevojčice i dječake i provodi se u osmom razredu osnovne škole. Ovisno o dostatnosti cjepiva mogu se cijepiti i stariji, do 25. godine života. Sve što treba znati o sprečavanju raka vrata maternice  može se saznati i na novoj internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod nazivom „NEĆU RAK“. 

U današnje doba pandemije, kad više nego ikad znamo o virusima i zarazama,  potrebno je znati  i sve o HPV – u i  raku vrata maternice. Potrebno je provoditi mjere prevencije, brinuti o svojem zdravlju, zdravlju svoje djece i bližnjih, poručuju iz Lige protiv raka Koprivničko- križevačke županije

Pratite nas na društvenim mrežama!