Dječji vrtić Zraka Sunca- Istraživanje snijega i leda

Potreba za istraživanjem svijeta oko sebe djetetu je prirodna jer „dijete misli rukama“. Ono najbolje uči ako je u izravnom doticaju sa stvarima. Dijete želi aktivno saznati kako se nešto događa – želi osjetiti, čuti, vidjeti… Istraživačke aktivnosti promiču učenje u kojem dijete samo konstruira svoje znanje o svijetu koji ga okružuje. Šire spektar vještina poput samoreguliranog učenja, komunikacijskih vještina, vještina rada u grupi…djelujući istovremeno na povećanje znatiželje i interesa za znanost.

Dobrobit djeteta rezultira u nizu pozitivnih učinaka na njegov razvoj. Mnogi istraživači smatraju kako su djeca rođeni znanstvenici, jer su znatiželja i potreba za istraživanjem ono što ih karakterizira.
Potaknuti zimskim vremenskim prilikama – snijegom i ledom djeca Crvene skupine preslikali su zimske prilike i u svoju skupinu.

Osim snijega, na dvorištu vrtića pronašli su i led koji su uspoređivali sa snijegom: različita boja, oblik, tvrdoća, tekstura, topivost u ruci i sl..

Istraživačko-spoznajna aktivnost koja je kod nas pobudila velik i dugotrajan interes djece bila je aktivnost istraživanja leda u kojoj smo spoznavali osnovna znanja o zakonitostima leda, agregatna stanja vode, nastajanje leda te promatranje leda u različitim uvjetima. Proveli smo pokuse u kojima smo promatrali što se događa s ledom u čaši s hladnom vodom i u čaši s toplom vodom te mjerili vrijeme otapanja leda, otkrivali što se događa s ledom na našem dlanu  (i zašto), a led smo promatrali i povećalom, zatim pokus „Koje stvari mijenjaju teksturu i oblik zamrzavanjem?“. Promatrali smo i komentirali što se događa s ledom kad na njega stavimo temperu, a pokušali smo ga i  lomiti dječjim čekićem.

Osim toga, uz prigodne priče i pjesmu, slikali smo obojenim ledom i po ledu raznih oblika uz Vivaldijevu podlogu Zime.

Najveći interes su djeca pokazala za „klizalište“ odnosno hokejaško igralište na kojem su se igrali sve dok neumoljiva sobna temperatura nije izazvala njegovo zatvaranje i „oslobađanje“ igračaka iz leda čekićima.

Video našeg klizališta možete pogledati na ovom linku: Klizalište u crvenoj skupini Dječjeg vrtića Zraka sunca

Ove aktivnosti su izazvale komentare: “Najbolji dan ikad“(F.Š.), „Ovo je prezabavno“(M.M.) i sl.

Izvor i foto: zraka-sunca.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!