Dogodilo se na današnji dan- 20. siječnja

Razmišljanja o parlamentarnoj demokraciji nestala su sa starim Grcima i trebalo im je prilično dugo da se ponovno pojave. Tek, ili možda već, 1265. godine sazvan je prvi britanski parlament na današnji dan pod predsjedanjem Earla of Leicestera.

Opijumski ratovi tresli su Aziju sredinom devetnaestog stoljeća, a Britanci su kao i obično najviše profitirali. Tako je na današnji dan 1841. godine Hong Kong pripao Velikoj Britaniji, da bi se nakon pedesetak godina potpisao ugovor o najmu koji je istekao i Hong Kong je nakon stotinu i pedeset godina pod britanskom krunom vraćen Kini.

Nekad velika sila koja je pokorila velik dio susjednih zemalja svedena je u današnje granice. Otomansko carstvo se raspalo i Kemal Ataturk, Otac nacije, na današnji je dan proglasio sekularnu Republiku Tursku.

Današnji dan tradicionalno je svake četvrte godine rezerviran za inauguraciju novog američkog predsjednika, a prvi se puta to dogodilo 1937. godine. No, samo pet godina kasnije na konferenciji održanoj na jezeru Wannsee nacisti su prvi puta spomenuli konačno rješenje, plan za potpuno istrebljenje Židova u Europi.

Prvi album Beatlesa u SAD izašao je upravo na današnji dan 1964. godine pod imenom Meet the Beatles, a najstariji američki predsjednik na dan stupanja na dužnost bio je Ronald Reagan, kojem je 1981. godine bilo 69 godina i 349 dana.

Rođendani slavnih osoba na današnji dan uključuju redatelje Federica Fellinija i Davida Lyncha te glumca Martina Landaua.

Na današnji dan 1993. godine, umrla je Audrey Hepburn, američka filmska i kazališna glumica.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!