Donacije stradalima u potresu neće se oporezivati PDV-om, osigurat će se i dodatni kontejneri

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku 36. sjednice osvrnuo se na potrese koji su pogodili područje Banovine.

Kazao je da je nakon sjednice Vlade u ponedjeljak prilagođena struktura postojećeg Stožera civilne zaštite na način da potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović vodi Stožer generalno, posebno aktivnosti vezane za coivid-19, a potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prilagođenu strukturu koja se odnosi na područje pogođeno potresom.

“Održani su sastanci, i osobno sam bio zajedno s potpredsjednicima i ministrima na terenu u utorak, obišli smo područja koja su jako razrušena, a i veće gradove na području Sisačko-moslavačke županije i stekli dodatni neposredni uvid”, dodao je Plenković.

Predsjednik Vlade je kazao i da su nakon sinoćnjeg potresa na području Petrinje od 5 po Richteru sve službe bile terenu – i civilna zaštita, vatrogasci, HGSS, vojska i policija. Pomoć građanima su pružali i Crveni križ i brojni volonteri.

“Vraćena je struja, popravljaju se ceste, proširuje se telefonski signal na ovim područjima kako bi se olakšala komunikacija. Ministar Tomo Medved i svi ostali su u punoj koordinaciji sa županom, gradonačelnicima i načelnicima”, dodao je. 

Vlada će putem robnih zaliha naručiti dodatne kontejnere

Premijer je naglasio da se radi na žurnoj nabavi alternativnog smještaja za područje Banovine, dodavši da je već tamo veći broj mobilnih kućica i kontejnera. Najavio je da će Vlada putem robnih zaliha naručiti dodatne kontejnere.

Istaknuo je i da je stigla je međunarodna pomoć te da pristiže i danas od drugih zemalja koje su iskazale solidarnost, što putem EU mehanizma civilne zaštite, što bilateralno.

“Nastoji se u najkraćem roku osigurati svima onima koji su ostali kod svojih domova, siguran smještaj i s obzirom na dodatna i daljnja podrhtavanja tla, da bi izbjegli svaku ugrozu za naše građane”, kazao je Plenković.

Zahvalio je ministru Medvedu na angažmanu, kazavši da je stalno na terenu te će biti i u predstojećem razdoblju.

“Zahvaljujem i svim volonterima koji su pokazali veliko srce i zajedništvo. Važno je da se sva pomoć koordinira i kanalizira onima kojima je najpotrebnija”, naglasio je premijer.

Predsjednik Vlade zahvalio je i inženjerima na svemu što rade na procjenama šteta i statici,  Crvenom križu i Caritasu na brojnoj pomoći.

Donacije će predstavljati porezne olakšice

Premijer Plenković najavio je i izmjene Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona temeljem kojeg će se svi obveznici poreza na dodanu vrijednost za donacije isporučene na područja pogođena katastrofalnim potresom osloboditi plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

“Ovo je još jedna važna gesta i na taj način donacije neće biti opterećene kasnije niti porezom na dobit niti porezom na dohodak, predstavljat će porezne olakšice”, kazao je Plenković.

Izvor i foto: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!