Europa zamalo ostala bez struje

Na temelju izvještaja Saveza europskih ponuđača električne energije Entso-E Frankfurter Allgemeine Zeitung opisuje kako je došlo do lančanog iskopčavanja dalekovoda od Hrvatske preko Srbije do Rumunjske, a posljedice čega su se osjetile i u Francuskoj i u Italiji, javlja DW.

Zbog prevelike ponude električne struje na jugoistoku Europe došlo je do automatskog isključenja dijela dalekovodnog čvorišta Ernestinovo, što je dio njegovog sigurnosnog sustava. A onda se taj višak struje preusmjerio u druge dalekovode zbog čega je u roku od nekoliko desetaka sekundi došlo do iskapčanja 14 dalekovodnih veza u više zemalja.

„Posljedica je bila isključivanje velikih potrošača, primjerice u Francuskoj.“ Jer strojevi su osjetljivi na oscilacije. Za normalizaciju stanja trebalo je oko sat vremena. „Austrijski opskrbljivači energijom aktivirali su brzo velike kapacitete hidroelektrana i tako pomogli nadoknaditi neočekivani manjak struje od 5.900 megawata. Europski zaštitni mehanizmi su ‘potpuno funkcionirali kod uklanjanja smetnje u električnoj mreži na razini Europe’, izjavio je Gerhard Christiner, šef tehnike u Austrian Power Grid AG-u.“

Ovaj slučaj potakao je i u Austriji i u Njemačkoj raspravu o sigurnosti opskrbe i ukazao na potrebu brze izgradnje dodatnih dalekovoda i osiguravanja pričuva za slučaj manjka električne struje, prenosi Poslovni.

Foto: Pixabay
Izvor: Poslovni.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!