Evo zašto trebate potaknuti dijete da bude aktivno čak i kada su praznici

Zimski praznici sa sobom nose mnoge radosti, ali i sezonske bolesti. Ni jedno dijete ne želi praznike provesti s temperaturom i ostalim simptomima koji su karakteristični za zimsko razdoblje, a to ne žele niti njihovi roditelji. Zato je važno paziti na dječji imunitet čak i u ovom periodu kada djeca ne provode vrijeme u kolektivu okružena vršnjacima.

Zašto su neka djeca bolesna za vrijeme praznika?

Za vrijeme trajanja nastave i vrtića, mnoga djeca imaju uspostavljenu svoju zdravu rutinu koja se odnosi na spavanje, izvršavanje školskih obveza, izvanškolske aktivnosti i slično. Tijekom praznika ta rutina u većini slučajeva ne postoji, djeca dulje spavaju i svoje slobodno vrijeme provode ispred ekrana.

Iako praznici služe da se djeca odmaraju i zabavljaju, ne smijemo zaboraviti na važnost kretanja i fizičke aktivnosti jer to može pomoći u očuvanju njihova zdravlja. Upravo je fizička aktivnost jedan dio slagalice za snažan imunitet.

Danas su djeca ovisna o sjedilačkim aktivnostima, kao što su gledanje televizije i igranje računalnih igara. Ova vrlo nezdrava praksa šteti njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Manjak fizičke aktivnosti može rezultirati zdravstvenim problemima i pretilošću. Istraživanja pokazuju da umjerena tjelovježba ima iznimno povoljan učinak na imunitet djece, ali i odraslih. Tjelesna aktivnost djeci pruža energiju, smanjuje postotak tjelesne masnoće, smanjuje rizik od nastanka dijabetesa te održava mišiće, kosti i zglobove zdravima.

Zato je važno da ne zaboravite na fizičku aktivnost, kako u ostatku godine, tako i tijekom praznika. Vi kao roditelj tu imate važnu ulogu, stoga trebate potaknuti svoje dijete da se više kreće i manje sjedi.

Kako potaknuti dijete na fizičku aktivnost?

Za početak, budite primjer svojem djetetu tako što ćete i sami biti fizički aktivni. Možete organizirati zajedničke aktivnosti, kao što su svakodnevna šetnja parkom ili jutarnja tjelovježba.

Također, postavite vremenska ograničenja kada je riječ o vremenu provedenom ispred ekrana. Pritom imajte na umu da su praznici i da dijete treba uživati u ovom razdoblju, stoga mu nemojte u potpunosti braniti omiljene aktivnosti i forsirati ga na vježbanje. U suradnji s djetetom napravite okvirni raspored, kojim ćete odrediti vrijeme koje će biti rezervirano za vježbanje i dozvolite mu da samo odabere onu aktivnost koja mu odgovara.

Izvor: Centar Zdravlja
Foto: 123RF

Pratite nas na društvenim mrežama!