Fokus na ono što možemo, umjesto na nemoć

Iako se svijet polako ponovno otvara i vraća u normalu osjećaji tjeskobe povezani s pandemijom kod mnogih su ljudi još uvijek jako snažni.

Naše osjećaji ne proizlaze samo iz objektivnih okolnosti nego i iz osjećaja nemoći kojeg imamo kod događaja koje je nemoguće ili je teško kontrolirati. Zato je važno fokusirati se na ono što možemo, umjesto na nemoć. Između dvije krajnosti (onoga što ne možemo i onoga što možemo kontrolirati) nalazi se područje koje pruža osjećaj da radimo najbolje što možemo i da smo zbog toga u miru sa sobom.

Napravite svoju listu svega što možete u ovoj situaciji. Prostor unutarnje slobodne neizmjerno je velik. Dopustimo li mu da se izrazi moguće je da ćemo pronaći svoju ravnotežu, svoj mir i sačuvati mentalno zdravlje u ovim okolnostima.

Npr. Mogu:
– prošetati sam ili s bliskom osobom ili ljubimcem
– više vremena provoditi u prirodi
– slušati glazbu – za to smo mi tu 😉
– čitati
– vježbati
– meditirati/moliti, umiriti se i biti u trenutku,
– baviti se nečim kreativnim (pisati, slikati, bojati, crtati, izrađivati, maštati, osmišljavati…)
– naučiti nešto novo (jezik, ples, igru, program…)
– posvetiti više vremena svojim najmilijima
– općenito napraviti neke stvari za koje prije nisam našao/la vremena (pospremiti ormare, garažu, podrum, terasu…)

Nadopunite ovu listu i češće se podsjećajte na sve što možete nego na ono što ne možete kontrolirati i vjerujete, osjećat ćete se bolje. Rast će ono što ćemo više njegovati. Hoće li to biti optimizam i entuzijazam ili pak tjeskoba, pesimizam i tuga?

Foto: Pixabay
Izvor: krugovi.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!