Gost: Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore – veterinarska struka je važna karika za zdravlje

Odnedavno je naš sugrađanin Ivan Zemljak, univ.mag.med.vet. direktor Veterinarske stanice Križevci na čelu Hrvatske veterinarske komore, strukovne udruge doktora veterinarske medicine i veterinarskih tehničara koja se bavi promicanjem veterinarstva te zastupanjem interesa u veterinarstvu.

“Komora na neki način ujedinjuje veterinarsku struku, putem komore dobiva se licenca za rad, organiziraju različite edukacije, predavanja, cjeloživotno obrazovanje u suradnji sa Veterinarskim fakultetom, Veterinarskim institutom. Komora ima oko 2500 članova i radi na promociji veterinarske struke.” – izjavio nam je predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak.

Na pitanje koliko je zadovoljan u ovom času položajem veterinarske struke i što bi trebalo mijenjati, novi predsjednik kaže:

-“Prvo bi trebalo reći da na razini Hrvatske, a i na europskoj razini,
veterinarska struka ima tri smjera na kojima baziramo svoje djelovanje:
doktori veterinarske medicine koji rade primarnu zdravstvenu zaštitu kućnih ljubimaca, odjel koji radi sa gospodarskim životinjama i veterinarsko javno zdravstvo. Vrlo je širok spektar gdje doktori veterinarske medicine rade. Siguran sam da su u velikoj većini slučajeva
kolege veterinari dali sebe na terenu i pokušali na bilo koji način pomoći vlasnicima životinja da unaprijede svoju proizvodnju i pomagali njihovoj stočarskoj proizvodnji. Onaj dio koji je možda najmanje poznat je javno zdravstvo gdje su doktori veterinarske medicine sudionici pregleda proizvoda životinjskog porijekla od same staje pa do klaonice koji kasnije ulaze u lanac prehrane, u različite proizvode. Tu se često brka pojam kvalitete i sigurnosti proizvoda. Siguran sam da svi proizvodi koji su pregledani od strane doktora veterinarske medicine, kolega koji rade u različitim kontrolnim tijelima, da su proizvodi zdravstveno ispravni. A što se tiče konačnog proizvoda, to je njegova kvaliteta. Ona ide kroz različite tehnologije proizvodnje i ako veterinari nisu uključeni u tehnologiju, nemaju nekog upliva u konačni proizvod koji ide na tržište” – napominje Ivan Zemljak.

“Veterinarska struka se razvijala i u budućnosti će se razvijati. Ona je važna karika u toj percepciji zdravlja gdje kroz niz struka štitimo zdravlje ljudi. Ona je prepoznata i od strane države i u svim situacijama COVID krize pa i potresa. Doktori veterinarske medicine su bili i članovi centralnog Stožera Civilne zaštite i lokalnih stožera, sudjelovali u rješavanju problema sa životinjama na potresom ugroženom području, rade na problemima eventualnog mogućeg prijenosa korona virusa između životinja i ljudi. Tu veterinarska struka daje svoj obol da zaštitimo u konačnici cjelokupno zdravlje ljudi. Tako je ova struka važna uz liječnike, policiju, vatrogasce, i ostale struke da bi se mogle provesti određene mjere” – ističe Ivan Zemljak.

Važna je suradnja s nadležnim Ministarstvom poljoprivrede unutar kojeg djeluje Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane o čemu predsjednik Hrvatske veterinarske komore kaže:

-“Imali smo primjer afričke svinjske kuge gdje smo radili unaprijed određene preglede, uzimali uzorke krvi, provodili popis gospodarstva u slučaju da se javi bolest da znamo što prije djelovati da bi je što prije suzbili. Na razini Europske unije afrička svinjska kuga je prisutna, uzrokuje milijunske gubitke, zemlje se zatvaraju zbog toga i u interesu nam je da pasivnim mjerama nadziranja probamo vidjeti kako je najbrže suzbiti.”- kaže Ivan Zemljak.

Ima li u ovom času nekih problema, bolesti kod stoke?

-“Mi smo sada primarno koncentrirani na afričku svinjsku kugu i influencu ptica koja je nedavno bila prisutna i u našoj županiji. Moramo paziti i na druge bolesti, jer prestankom nadzora nad nekim bolestima možemo vrlo brzo izazvati njeno izbijanje i imati problema ne samo među životinjama nego i na ljudsko zdravlje.” – rekao je Ivan Zemljak.

Suradnja veterinara na našem području sa stočarima je dobra kroz veterinarske ambulante.

“Tu smo, radimo, uvijek smo im na usluzi. Veterinarska stanica Križevci od svakodnevnog rada ima i dežurstva popodne, vikendom, blagdanima. Nadam se da su vlasnici životinja zadovoljni, a kada se ukaže neki problem, mogu nam se javiti u veterinarske ambulante i stanicu. A u Hrvatskoj veterinarskoj komori nastojat ćemo unaprijediti struku, raditi na poboljšanju stanja i na dnevnoj bazi
rješavati situacije kroz razgovore s Ministarstvom poljoprivrede, upravom, inspektoratom, sa određenim tijelima kojima pokušavamo ukazati na neke probleme. Tu je primjer obavezne deratizacije gdje su navedeni doktori i sanitarni inženjeri i struke koje mogu biti voditelji, a izostavljeni su veterinari kao struka koja na fakultetu ima predmet zoo higijenu gdje se bavimo sanitarnom zaštitom. Trebalo bi napraviti izmjenu pravilnika i uvrstiti veterinarsku struku koja može provoditi mjere i biti među nadležnim osobama. To je jedan od problema već dugi niz godina koji komora pokušava riješiti. Nadamo se da ćemo to uspjeti” – kazao je na kraju predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!