HAZU najavljuje bogat izložbeni program

Muzeji, galerije i zbirke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti najavljuju u 2021. bogat program izložbenih aktivnosti, koje će se većim dijelom odvijati u digitalnom okruženju, a s posebno pripremljenim programima sudjelovat će i u Noći muzeja 29. siječnja 2021. godine.

Strossmayerova galerija starih majstora, Kabinet grafike, Gliptoteka, Hrvatski muzej arhitekture i Hrvatski muzej medicine i farmacije sudjelovat će u manifestaciji Noć muzeja 29. siječnja, koja je ove godine zamišljena kao Digitalna noć muzeja sa središnjom temom “Zadaće muzeja u uvjetima kriza”.

Strossmayerova galerija u Noći muzeja predstavit će, u digitalnom okruženju, izložbu “TransCultAA istraživanja u Strossmayerovoj galeriji”, e-izdanje knjige “Zbirka Zlate Lubienski u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti” autora Ivana Ferenčaka, edukativni interaktivni e-sadržaj “Ljubav u pet slika”, te virtualnu izložbu “Sjat će ti ime za velike čine: biskup Strossmayer na svečanosti otvorenja Galerije slika i posvećenja Akademijine palače 1884. godine”.

Gliptoteka HAZU u Noći muzeja otvara vrata posjetiteljima od 18 do 24 sata, uz organizirana vodstva po izložbama “Predrag Todorović: Utisci i ljuske” i “Lada Luketić: Identitet drugih”, te razgovor s umjetnicima svakih pola sata. U parku skulptura bit će upriličena i video prezentacija “Skulptura i baština Gliptoteke HAZU u potresu”.

Kabinet grafike najavljuje za Noć muzeja virtualnu izložbu umjetničkih grafičkih mapa iz svoje edicije Argola, kojom će biti predstavljeno 10 novih grafičkih mapa suvremenih hrvatskih autora izdanih u razdoblju od 2017. do 2020. godine.

U prostorijama Knjižnice HAZU bit će postavljena izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture “Iz arhiva arhitekta. Milovan Kovačević”, koju će biti moguće posjetiti i virtualno, dok Noć muzeja u Hrvatskom muzeju medicine i farmacije donosi premijerno predstavljanje digitaliziranog filma iz fundusa tog muzeja – filmskog zapisa operacije srednjeg uha koju je u Zagrebu 1954. izveo Ivo Padovan, a snimio Mihovil Pansini.

Aktivnosti muzeja, galerija i zbirki Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti mogu se pratiti na mrežnim stranicama i društvenim mrežama HAZU-a, Strossmayerove galerije starih majstora, Kabineta grafike, Gliptoteke, Hrvatskog muzeja arhitekture, Arhiva za likovne umjetnosti, te Hrvatskog muzeja medicine i farmacije.

Izvor: skole.hr
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!