Hrvatskim potrošačima osnovni kriterij kod izbora hrane je cijena, potom njena sigurnost – podrijetlo tek na šestom mjestu

Istraživanje Europske komisije pokazalo je da je kod 54% hrvatskih ispitanika cijena najvažniji kriterij za kupovinu hrane.

Hrvatska se nalazi u grupi od 17 europskih zemalja čiji potrošači taj čimbenik smatraju jednim od tri najvažnija.

Od deset ponuđenih kriterija kod izbora hrane za hrvatske potrošače, tek je na šestom mjestu podrijetlo hrane – odakle ona dolazi, jer se za njega opredijelio svaki treći ispitanik u Hrvatskoj (32%). Na drugo mjesto kod izbora hrane hrvatski su potrošači stavili njenu sigurnost (50% ispitanika).

Hrvatski su potrošači okus hrane stavili tek na treće mjesto kod izbora hrane (samo 37% ispitanika u Hrvatskoj taj kriterij koristi kao prvi kod izbora hrane), a odmah iza njega je kriterij dužine trajanja hrane (35% ispitanika). Nutritivni sastav hrane hrvatskim je potrošačima na petom mjestu kao kriterij za izbor hrane (34%).

Istraživanja stavova europskih potrošača provedeno je tijekom kolovoza i rujna prošle godine, s ciljem provjere stavova i očekivanja potrošača o dugoročnoj održivosti proizvodnje hrane u EU. U Hrvatskoj je istraživanje provedeno na uzorku od 1.019 ispitanika, metodom intervjua “face to face”.

Foto: Pixabay
Izvor: Pliva zdravlje

Pratite nas na društvenim mrežama!